Партньор на Проватон
 “Психотерапия” вече не е срамна дума

“Психотерапия” вече не е срамна дума

Сподели в

Живеем в особено време. Сигурно никой преди това не си е представял, че ще мине през подобно нещо.

Все по-често политическите лидери сравняват ситуацията с война – противник има, но ние просто не можем да го видим. И макар реални бойни действия да липсват, усещането за напрежение е осезаемо.

Затворени в собствените си домове, сега имаме достатъчно време да размишляваме. Самоизолацията рязко промени живота и причини стрес, чиито последствия все още не можем да си представим, въпреки че все повече хора усещат присъствието им.

Децата започват да не слушат, половинката се държи грубо, шефът ни притиска със срокове и не го интересува, че грижите за семейството и работата са се слели в едно времево пространство. Самотата на отшелника пък, живеещ сам в малкото си жилище, расте с всеки изминал ден.

Такава е ситуацията в повечето домове по света, но истината е, че ако това продължи по-дълго, може да нанесе трайни проблеми върху психиката.

В тези моменти никак не е срамно да поискате помощ от психолог или психотерапевт – неутрален човек, който би ви изслушал, разбрал и подкрепил в тази така трудна за всички ситуация.

Ако преди на ходенето при подобни специалисти се гледаше като на нещо, което трябва да криеш от другите, днес тази стигма малко по малко започва да изчезва. Нещо повече – тя трябва да бъде заличена веднъж завинаги.

В стария начин на мислене се насаждаше идеята, че такива неща правят само онези, които имат някакъв “проблем с главата”. Сега все по-често обаче се прибягва към психотерапевтична консултация дори профилактично, особено в моменти като настоящия – с наслоено напрежение, чувство на самотност и изолация.

Това е начин да проявим грижа към себе си, да погледнем проблемите в очите и да ги разрешим с помощта на човек, който да насочва процеса по най-правилния начин. Защото терапевтът наистина може да го направи.

Той никога не би казал “Не го мисли сега това!”, “Стегни се” или “Какви са тия глупости?”, когато разказвате за тревогите си. По-скоро би ги заменил с думи и изрази, които да те накарат малко или много да се почувстваш разбран, да усетиш, че има кой да те чуе.

Психотерапевтът е тук, за да изслушва. На него можеш да довериш най-големите си страхове, без страх от осъждане, че изпитваш нещо подобно. Той (или тя) е като онзи малък остров, на който човек може да се отпусне и да се опита да пренареди обърканите си мисли.

Ролята на терапевта е да бъде до човека, да го насочва през тъмнината на собственото объркване и страхове. 

Ето защо разговорът със специалист може да помогне за преодоляването на тревогите около сегашната ситуация – страхът от разболяване и загубата на близък човек, проблеми с партньора и децата, както и овладяване на нарастващата самота.

Освен това, повечето специалисти в момента дават консултации онлайн или по телефона, като някои дори го правят безплатно (и в това число не влизат психиатрите – те са лекари, лекуващи по-тежки психични заболявания и могат да изписват лекарства).

Така че, ако усетите, че не можете да владеете страховете си, чувството на тревожност сякаш ви стиска за гърлото или не можете да спите по цели нощи от притеснения, гняв или някакви смесени усещания, не е срамно да се потърси помощ.

Негативните емоции трябва да бъдат извеждани от тялото, а не потискани, тъй като могат да бъдат причина за много по-тежки психични заболявания. И терапевтът е най-подходящият човек, който може да помогне за това.

Защото както казва Зигмунд Фройд, наричан още бащата на психоанализата: “За нещастие, потиснатите емоции не умират. Те са заставени да замълчат, но вътрешно продължават да влияят на човека”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *