Партньор на Проватон
 Австралийското лекарство срещу вируса е масово, има го и в България. Един нов случай на Covid-19 във Варна

Австралийското лекарство срещу вируса е масово, има го и в България. Един нов случай на Covid-19 във Варна

Сподели в

1 нов потвърден случай на заразен с коронавирус има регистриран във Варна през изминалото денонощие. Новият случай е на жена, която е настанена в инфекциозната клиника на УМБАЛ “Св. Марина”. С новата положителна проба общият брой на случаите в морската столица става 24.

Новите случаи в страната през вчерашния ден са 24, с което общият брой на случаите стават 565. Това съобщи началникът на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг в 8 часа.

От регистрираните заразени – 57% са мъже (320 случая), а 43% жени (245 случая). Средната възраст на заразените е 46 години.

299 проби са направени през вчерашното денонощие в страната. 16 души от далите положителни проби вчера са настанени в болница.

Към момента хоспитализираните пациенти с Covid-19 в страната са 201, от които 26 в интензивни отделения.

През вчерашния ден има трима нови излекувани, с което общата бройка става 42.

Най-младият заразен до момента в страната е дете на 1 година, а най-възрастният на 90 години – жена, която бе приета в тежко състояние вчера и почина. Броят на починалите е вече 22, а средната възраст на починалите е 66,5 години.

Заразеният медицински персонал вече наброява 31 души. Има 8 заразени от спешна помощ в София.

Медикаментът ивермектин, за който има сведения от медици в Австралия, че е много ефективен срещу коронавирус, е масово лекарство, което се произвежда и в България.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб за борба с инфекцията.

Мутафчийски обаче уточни, че изследванията за това лекарство са все още само лабораторни и в начален период.

“Все още е в много начална фаза това проучване, за да стигне до клинична употреба. Много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България. Има възможности за производство, и то в много големи количества”, обясни Мутафчийски.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *