Партньор на Проватон
 Павлин Косев: Когато преживеем това изпитание, не само туризмът, животът няма да е същият! Чака ни нов сериал!

Павлин Косев: Когато преживеем това изпитание, не само туризмът, животът няма да е същият! Чака ни нов сериал!

Сподели в

“Когато преживеем това изпитание, не само туризмът, животът няма да е същият!”, коментира  Павлин Косев, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна.

“В тази драстична криза и напълно нова и непозната ситуация, една част от хотелиерите и ресторантьорите във Варна ще съумеят да задържат персонала си, друга не. Повечето собственици в бранша започнаха да освобождават хората си, защото мерките се удължават. Не е възможно да вървят редовни заплати на всички ангажирани в един хотел или заведение, при условие, че няма един лев приходи. Когато ги пуснат в неплатен отпуск, хората стоят без пари и това не е вариант. Засега най-добрата алтернатива е изпращането на служителите на трудовата борса. Аз самият съм на борсата. Всички хотели от нашата верига са заключени, персонала е освободен до един. Само охраната остана. Това е вариант да оцелеят хората, колкото и малки да са приходите.

Със сигурност банките трябва да вземат решение за гратисен период на вноските, да не притискат хората с кредити в този момент. Енергото си има политика за разсрочване на сметки, там са по-гъвкави, когато се налага. Който няма право да се регистрира на трудовата борса, обаче, ще преживее много трудно този период. За Варна над 50% от наетия персонал ще отиде на борсата, дано системата издържи и поеме всички безработни.

Не искам да съм песимист и не бих казал, че вследствие кризата ще фалират много от заведенията и хотелите във Варна. Няма да е масово явление. Но връщането в реалния живот ще е трудно. Първо, че реалният живот няма да е същият. Това, което е било остава в миналото. Второ, връщането в реалния живот ще става бавно и поетапно. Няма изведнъж целия персонал в заведения и хотели да се завърне по работните си места и заетостта да се възстанови на сто процента, това ще става плавно в зависимост от обема на работата.

Чака ни “нов сериал”. В някои хотели и ресторанти във ваканционните обекти ще има корекции на заплащането. Високата безработица като цяло ще се задържи висока и покупателната възможност на много от хората ще бъде много слаба дълго време. Връщаме се доста години назад, във времето, когато имахме малко пари, ценяхме ги и си пазехме работата. За да проходи браншът, ще са нужни години, ще бъде бавен и труден процес.

Важно е Министерство на туризмът да лобира пред останалите министерства да се дадат някакви ваучери на държавните служители, които да се ползват само в България, като този ваучер да носи отстъпка. Идеята, е държавата да осребрява процент от реализираната нощувка в нашите хотели или при друга туристическа услуга. Говорим за държавни служители, които да почиват у нас и чрез тях като клиенти държавата да подпомогне бизнеса в туристическия бранш.

Най-вече разчитаме на вътрешния пазар, защото е безумие да си мислим, че от Гърция, Италия или Испания ще се юрнат към нашите курорти през това или следващото лято. Ще има такива, които ще дойдат, но хората са предпазливи и наплашени, така че ще си насочват много предпазливо почивките. Това, че това лято ще се отменят почивките, е ясно, но и следващото е рисково. Трудно ще е да се изправим на крака, но дори и когато се изправим на крака, ще живеем друг живот. Целия свят ще живее в нова реалност. Сега е важно да опазим здравето и живота, своя и на близките си. Трябва да сме отговорни, за да преминем през това изпитание по-бързо. След това ни очакват много нови предизвикателства, като справянето със стопанската криза, която ще е може би по-тежка от здравната криза”, коментира Павлин Косев.

varna24.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *