Партньор на Проватон
 Химия на стреса

Химия на стреса

Сподели в

Нека бъдем честни със себе си: всички сме стресирани, но сякаш всеки търси как да се спаси от собствения си стрес. Битката с него е неравна, той всеки ден ни връхлита като неочаквано цунами.

Стоим и гледаме нарастващата му огромна вълна и знаем, че няма как да не ни потопи… Но това е само един лош сън, защото ние сме господарите на нашата природа и ние определяме вълните на нашия океан от емоции.

Стресът не е болест. Това е силата, която ни кара да се учести сърдечният ритъм, да дишаме силно, както са правели нашите предци, когато са били гонени от диви животни и успокоявали дъха си, когато успявали да се скрият в пещерата.

В нашето ежедневие работят същите ефекти. Но днес стресът е продължителен и това ни разболява.

© iStock

“Формула на стреса“

Несигурността в бъдещето, работата, личните финанси, “счупените” лични отношения… И какво имаме предвид, когато използваме думата “стрес“?

Стресът е физическа, умствена или емоционална реакция за промяна.

Моят начин за класификация на стреса е: добър стрес, лек стрес, поносим стрес, токсичен стрес.

Добрият стрес е опитът ни да се изправим пред предизвикателства, да поемем риск за дадена дейност и ако резултатът не е позитивен, да го приемем и свържем с нашето израстване. Този стрес е като солта – точната доза прави яденето шедьовър…

Лекият стрес предизвиква нашия мозък да произвежда молекули, отговорни за младостта и безпогрешното функциониране на нашите неврони. Тези молекули са свързани с намаляване признаците на стареене, добрия сън, доброто настроение.

Поносим стрес е този, чрез който се озоваваме сами в бурното море на “лошата съдба”, но с помощта на приятели и семейството успяваме да доплуваме до брега с лодката. В този случай нямаме контрол върху морето от негативизъм, но все още имаме контрол върху лодката.

Токсичният стрес е нестихваща буря от лоши събития, невъзможност да се контролира както морето, така и лодката, а бряг не се вижда. При този стрес всички органи и системи започват да работят на пълен капацитет, за да отговорят на огромните нужди за адаптация. За жалост понякога това не е възможно.

© iStock

Как реагира тялото ни?

Мускулно-скелетна система – мускулите рефлекторно се стягат. Тялото очаква удар и е готово до се пази от нараняване и болка. С този тип отбрана се обяснява главоболието, хроничната болка в областта на раменете и шията.

Дихателната система доставя на клетките ни кислород. Стресът предизвиква задух и учестено дишане, което у някои хора води до панически атаки.

Сърдечно-съдова система – повишените нива на хормоните на стреса довеждат до увеличаване на сърдечната честота. Стресът взима своя данък от тялото ни.

Ендокринна система – нарушават се нивата на глюкокортикоидите, което води до хронична умора, депресия, имунни разстройства, проблеми със съня, намалено либидо, тревожност, страхове, стомашни проблеми, главоболие, кожни проблеми.

Нервната система „прегрява” и това води до свръхактивност на Симпатиковата и Парасимпатиковата нервна система. Този своеобразен дисбаланс води до “изхабяването” на защитните механизми на тялото.

Всички тези сложни взаимодействия и химични реакции водят до засягането на целия организъм, на всяка система, на всеки орган, на всяка клетка… Затова при дадено заболяване аз считам, че човек трябва да се разглежда като единно цяло и да се има предвид нивата на стреса, на които той е подложен.

© iStock

Моята рецепта за промяна на тези химични реакции: познавам „катализатори”, които драматично ще променят продуктите от реакцията на стреса в продукти на благосъстояние и споделям с вас някои от тях:

Направете в дома си Хюга!

Ако има добри практики в света, водещи до щастие, нека ги откраднем! Хюга е изкуството да създадеш уют в себе се и около себе си. Това е нуждата да си осигуриш атмосфера на комфорт в душата. Думата Хюга няма превод. Тя е чувство – да изпитваш удоволствието да отпиваш сутрешната глътка кафе в красива обстановка, да гледаш пламъчето на свещта, да слушаш хубава музика. Хюгата е позната и като ритуала на паленето на свещите, които внасят топлина и светлина в сърцето, като вкусната споделена храна. Тя е ясното утро, което съзерцаваме всяка сутрин от прозореца… Хюга е първата крачка към неутрализирането на стреса.

© iStock

Бъдете заобиколени с любов. Общността лекува.

Живот с близки и грижовни приятели, споделени мигове е също важен катализатор на химичната реакция на съществуването ни. Столетниците на остров Окинава, както и в Италианската област Ломбардия живеят в сплотени общества и големи семейства. Доказано е, че ежедневното споделяне на топли мигове с близките създава среда на душевно спокойствие и благосъществуване (well-being).

© iStock

Медитирайте и практикувайте Йога.

Тази практика ще донесе най-много Дзен на душата, тя ще изпразни съзнанието от лошото и ще изпълни всяка клетка с блестяща светлина. Тя ще ни направи физически силни и гъвкави, докато мозъкът ще почива. Практикувайте я всеки ден на тихо място във вашия дом в нежното присъствие на релаксираща музика. Живеем във век, в който с едно натискане на клавиша пред нас ще се яви специалист по Ин йога и ще се пренесем в света на спокойствието и древните практики за здраве, издръжливост, и еластичност. Тези практики ще събудят ръждясалите прешлени и ще изгонят болката, както физическта, така и тази на душата. Медитирайте след практиката. Визуализирате себе си на някое красиво място. Визуализирайте стъпалата си, които стъпват по пясъка, визуализирате ръцете си, които са отпуснати, косата – развята от топъл вятър, лицето – огряно от топло слънце… И във вас ще влезе Бяла, Блестяща Светлина…

© iStock

Създайте си реалистични цели

Живеем в ерата на надпреварата и си поставяме свръхцели. Образно казано, ние мечтаем за перфектен, романтичен партньор и за работа, която ще ни направи богати.

Предлагам да благодарим за нещата, които имаме сега и да се фокусираме в настоящия момент. Трябва да си създадем реалистични и позитивни цели, за да изпитваме удоволствието от техния успех.

Вчера е История, Утре е Мистерия, а Днес е Дар (Мастър Угуей , Кунг-Фу Панда).

Карта на мечтите

Направете си карта на мечтите, но не за необозримо бъдеще. Ако решите да я направите днес, то нека да е за една година.

Какво представлява тя? Най-добре е да са прави в присъствието на Арт терапевт, но ако не искате да споделяте съкровеното с друг човек, можете да си я направите вие сами. Трябва добре да формулираме за себе си какво искаме да постигнем, какво точно искаме в живота си. Хубаво да си набавим предварително нужните изображения, изрезки от вестници и списания, снимки, текстове, думи, символи, които да комбинираме по такъв начин, че да изобразяват върху картата на мечтите ни нашите желания и мечти. Ще използваме цветни моливи, флумастери и пъстри средства, които да ни помогнат в създаването на една такава вълшебна карта. Нужни са ни също лепило и стабилна картонена основа в правоъгълна или квадратна форма. Върху тази основа ще се подредят изображенията, надписите, рисунките и всичко онова, чрез което вътрешният ни свят ще изобрази съкровените си желания, които иска да види материализирани. Картата трябва да се постави като картина, и всеки ден да поглеждаме към нея като нещо магично, което ще промени живота ни.

Трябва да се научим да мечтаем.

Психолозите съветват да променим живата си, средата , ежедневието си и това е нещо, в което вярвам и аз, но често е много трудно. Затова ви съветвам да пробваме спорт, който никога не сме упражнявали. Язденето на кон в гората е силно лечебно. Плуването измива лошото. Ходенето в планината насища с кислород и изгонва мрачни настроения.

© iStock

Добър сън.

Сънят е лекарство за много заболявания в това число и за справянето с хроничния стрес. За да имаме добър сън трябва да не се храним късно вечер и той да настъпи преди полунощ. Да спим осем часа, ако е възможно. Ако някой има проблеми със съня, аз препоръчвам природни лекове, които не се намесват агресивно във фините механизми на висшата нервно-психична дейност.

Етеричните масла са магични есенции, събрали в себе си вибрациите на природата. Те са много ефективни в справянето със стреса.

Рецепта:

1 капка истинска лавандула (Lavandula angustifolia)

1 капка мандарина (Citrus reticulata)

Нанасяйте от този меланж върху гърдите всяка вечер. (При кожна чувствителност : разредени с 1 чаена лъжица базово олио, като зехтин, жожоба и др.)

Магнезий – също е приет като елемент, неутрализиращ стреса. Изследвания показват, че всеки втори човек има липса на магнезий.

Витамин С сутрин е невероятен помощник в преборването на лошите мисли.

Капките на доктор Бах за стрес също са добър избор.

© iStock

Храната като лекарство.

Хранете се бавно, без да изпитвате вина. Ако сте тревожни, кофеинът не е добра идея и неговото количество трябва да бъде намалено. Алкохолът също върви ръка за ръка с тревожността. Умерената му консумация ще предотврати стреса.

“В лоши и тъжни времена, подсладете чая с мед”– китайска древна поговорка.

Приемането на лъжица мед преди лягане, както са съветвали предците ни, не е лоша идея. Истината за въглехидратите, които диетологията, фокусирана в отслабването, отрича, е, че те повишават настроението и намаляват тревожността. Въглехидратите са естествени транквиланти, тъй като създават сложни биохимични реакции в мозъка, водещи до усещане за възнаграждение. Теорията за това е, че, консумирайки въглехидрати, се произвежда аминокиселината триптофан, която се превръща в серотонин (отговорен за усещането за спокойствие). Всичко обаче трябва да се консумира балансирано. Нека се насладим на парченцето шоколад с дъх на портокал и да не броим виновно калориите!

Добрите успокояващи въглехидрати са: паста, картофи, пълнозърнест хляб, мед, плодове и плодови сокове. Не консумирайте изкуствени подсладители.

За да сме във форма, предложението ми е да ядем малки порции и да не смесваме въглехидратите с белтъчини.

Пийте чай от лайка и мента с мед през целия ден.

И в заключение: Ако спазването на правила ви ограничава, просто правете неща, които ви правят щастливи! Това трайно ще промени хода на химичната реакция на стреса!

АЛЬОНА ГЪРКОВА, по-известна като Доктор Аля, е магистър фармацевт и клиничен ароматерапевт. Вярва в превантивната медицина, йогата, природата и здравословната храна. Посветила се е на науката на етеричните масла, а също и на всевъзможните начини да помага на хората – с ценни съвети, опит, знания…

Коя съм аз? Вървя по пътеката на природата, за да търся ключа към здравето! Започнах с фармация и завършвам с медицина. Избрах да уча цял живот…

Какво научих? Че можем да живеем без лекарства в повечето случаи. Че никога не сме твърде стари, за да мечтаем.

Кои са най-добрите лекарства според мен? Въздухът е лекарство! Храната е лекарство! Блаженството е лекарство! Щастието е лекарство!

Какво е медицината? Превенцията.

Как бих лекувалаЧовекът като единно цяло. Йогата лекува и душата и тялото, а етеричните масла са за симптомите, моите антибиотици и противовирусни субстанции. Те са магичен концентрат на природата, носят нейната мъдрост и хармония. Носят още знанието за медицината на древните лечители, но са потъпкани от синтетичната химия.

Какво лекуват етеричните масла? Всичко.

Може да следите съветите на Доктор Аля в нейния профил в Инстаграм.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *