Партньор на Проватон
 Във Варна издадоха една от емблематичните книги на археолога Милко Мирчев

Във Варна издадоха една от емблематичните книги на археолога Милко Мирчев

Сподели в

“Паметници на гробната архитектура в Одесос” от известния наш археолог Милко Мирчев (1906-1973) излезе наскоро от печат, с помощта на издателство “Морски свят”, научи Moreto.net

С вещината на изкусен разказвач авторът реконструира миналото и ни помага да се спуснем няколко метра под земята. Там ще достигнем до вечните покои на мъртвите. Отвежда ни до някои от гробниците, които, заедно със своя учител и колега Карел Шкорпил, разкопават.

А такива гробници на територията на днешна Варна има не една или две. Част от тях бяха проучени още през 50-те и 60-те години на миналия век. Други са унищожени през столетията, а има и такива, които ще останат още дълго под основите на съвременните сгради.

В началото на книгата четем, че в древния Одесос могилните некрополи били разположени край изходните пътни артерии на града – на североизток – за Дионисополис (дн. Балчик) и на югозапад – за Аполония (дн. Несебър). Но през столетията полисът се разраствал и част от тях постепенно оставали зад крепостните му стени. Най-старите находки в тях – керамика и епиграфски паметници, са датирани от VІ – ІV в. пр. Хр. Затова Милко Мирчев класифицира част от гробниците като елински, от които са запазени и проучени само четири.

Повечето обаче са от римско време (І – ІV в. сл. Хр.). Най-интересната сред тях е открита случайно – още преди Освобождението, при строителството на някогашния турски конак в града (дн. Държавен архив – Варна). Тя е осмоъгълна, зидана, със свод и ориентирана по посока север-юг. Специално изсечени стъпала отвеждали към някогашната богато украсена входна врата, тъй като била на дълбочина от 1,25 м под тогавашното градско ниво.

Авторът отделя внимание и на намерените рисунки и артефакти в отделните погребални помещения. Сред тях е прекрасният златен накит състоящ се от медальон с две верижки (показан на корицата), които тежат общо 57 гр. По-подробно описва и намерения златен пръстен с релефно изображение на млад мъж и неговото семейство от втората половина на ІV в.

Милко Мирчев е филолог, историк и археолог. Проучва останките на Римските терми на древния Одесос. Ръководи експедицията на енеолитната селищна могила край с. Сава, общ. Дългопол, некропола край Девня, прави изследвания край Каварна. Поема ръководството на варненския Археологически музей от Карел Шкорпил. Научните му трудове и днес са сред най-изучаваните и цитирани в областта на античната археология по нашите земи.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *