Партньор на Проватон
 5 упражнения, за които се нуждаем единствено от стола вкъщи

5 упражнения, за които се нуждаем единствено от стола вкъщи

Сподели в
Ако “Фитнесът е затворен” е любимото ви оправдание да не тренирате по време на карантина, трябва да помислите за друго

Знаем, че в момента имате особени отношения със стола – не само, че по цял ден стоите отгоре му, за да работите, но и промяната на местоположението му до голяма степен внася поне малко разнообразие в ежедневието ви вкъщи.

Ето какво предлагаме – да вкарате стола си в нова, по-интересна роля. По-конретно: на фитнес уред, който да използвате за ефективни упражнения по време на карантината вкъщи.

Най-големите му предимства? Първо, всеки разполага с такъв. Второ, няма да тропате на съседа отдолу, който едва ли харесва кардиото, което правите вечер. Трето, можете да се упражнявате дори когато работите, а колегите ви в момента не са там, за да ви гледат странно.

Спечелихме ви? Ами добре, да започваме тогава.

Упражнение 1: Коремни преси 

Снимка: iStock

Да започнем с абсолютната класика. За нея има два варианта. Първият е да поставим краката си високо на седалката, като тялото ни е на земята. Целта е да вдигаме тялото си и да доближаваме гърдите възможно най-близо до колената, като се стремим и да пазим гърба си възможно най-изправен.

Вторият вариант е да поставим ръце от двете страни на стола, докато сме седнали на него. Изправяме гърба си и го допираме максимално плътно до облегалката. Започваме да вдигаме двата си крака едновременно, като свиваме колената и ги доближаваме максимално до гърдите ви.

Сваляме ги обратно в изходна позиция. Повтаряме 20 пъти.

Упражнение 2: Напади

Снимка: iStock

За това упражнение използваме собствената си тежест.

След като сядаме на стола, протягаме крака напред и стъпваме с цяло стъпало на пода, докато междувременно се “изхлузваме” от седалката. Ръцете ни трябва да останат зад гърба ни и да ни задържат над земята. Краката ни са сгънати на 90 градуса, гърбът е изправен.

От това положение спускаме тялото си възможно най-ниско (без да сядаме), след което се връщаме в изходна позиция. Правим три серии с по 10 повторения.

Упражнение 3: Клекове 

Снимка: iStock

Заставаме с гръб пред стола. Качваме левия си крак на седалката. Десният крак свиваме, докато коляното на левия почти не докосне пода. Стараем се гърбът ни да е максимално изправен, а ръцете оставяме свободно до себе си или поставяме върху бедрото на крака, който ни дава опора. Връщаме до изходната позиция.

Повтаряме упражнението по 20 пъти с всеки крак.

Упражнение 4: Здрав трицепс 

Снимка: iStock

Това упражнение прилича доста на нападите, но целта в него не е движението, а устойчивостта. Отново само ръцете ни остават на стола зад нас, като цялата тежест пада върху тях. Краката ни обаче остават изправени и максимално изпънати, като ъгълът с тялото трябва да е прав. Оставаме в тази поза и задържаме за 20 секунди, докато мускулите на ръцете и бедрата не започнат да “парят”. Повтаряме три пъти.

Упражнение 5: Прасци

Снимка: iStock

Колкото и просто да звучи, да използвате стола просто като опора, за да застанете на пръсти, също е ефикасно упражнение, с което да събудите мускулите на прасците и бедрата.

А и винаги можете да оставите работата си за малко, за да се погрижите за тялото си. Пък и мониторът няма да избяга.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *