Партньор на Проватон
 Помнете успехите, не премълчавайте недостатъците

Помнете успехите, не премълчавайте недостатъците

Сподели в

Без значение кога вашата компания прави годишните си оценки на работата на служителите, никога не е твърде рано да се подготвите за това.

„Ранното подготвяне ви позволява да планирате своя собствена система за атака към момента на преглед на представянето ви. Ако вашият шеф е пренебрегнал място, където сте донесли огромно и положително въздействие върху компанията, вашите бележки и подготвителни материали могат лесно да опресняват спомените на ръководството“, казва кариерният експерт Венди Вайнер.

Предприемането на активни стъпки ви дава време за събиране на данни, намиране на примери за постиженията ви и време да си съберете мислите. Освен това, предварителната проверка увеличава вероятността да излезете от процеса на оценяване с по-голяма заплата или по-стратегическо повишение или и двете. Ето шест стъпки, които трябва да предприемете сега, за да заблестите наистина и да бъдете забелязани по време на следващите оценки на представянето в офиса.

1. Направете файл с вашите успехи през годината

„Лесно е да забравите успехите си, били те големи или малки, когато сте изцяло погълнати да си вършите работата добре. В този файл ежеседмично документирайте важните постижения, които сте направили“, съветва експертът по кариера и изпълнителен директор на ExecuPrep, Детра У. Джайлс. Проследяването редовно ви дава по-голям обем от примери за вашата работа, от които се стига до вашата по-добра оценка.

„Такъв файл ви дава огромно предимство. Уверявам ви, че шефът ви не е водил такива записи. И когато се сблъска с вашата документация, той/тя вероятно ще заключи, че сте били страхотни. Допълнителен бонус за поддържането на файла е, че ще станете по-уверени в своите умения и таланти“, казва Джайлс.

2. Набележете си осезаеми цели за следващата година

„Да имаш дългосрочни стремежи и кариерни цели е чудесно, но трябва да имате конкретни маркери, които да оценяват вашето представяне в работния процес на компанията“, казва кариерният експерт Венди Вайнер.

Тя препоръчва при вашата годишна оценка да насочите усилията си към три осезаеми резултата, за които сте сигурни, че можете да постигнете в рамките на една година. И по-важното – трябва да сте готови да покажете как възнамерявате да стигнете до тези резултати.

„Мениджърите оценяват напредничавото мислене и тези, които искат да направят подобрения в рамките на организацията и за организацията. Подгответе решения за преодоляване на конкретни проблеми. Помислете как можете да подкрепите екипа и предлагайте своите умения като добавена стойност за цялата организация“, добавя Вайнер.

3. Покажете къде сте вие в по-голямата картина

Това, което поставя един страхотен служител над друг, който се справя добре със задачите, е неговата отдаденост не само да напредват сам, но и да помогне на компанията да постигне целите си.

„Отделянето на време за такова проучване и разбиране на стратегическите планове на вашия работодател говори много в рецензията ви. Ето защо покажете как вашата работа е помогнала за постигане на поставените цели“, съветва експертът за развитие на лидерството Елизабет Уитакър-Уокър.

За целта намерете паралелите между годишните цели на компанията и длъжностната ви характеристика. В рецензията си показвайте примери за това как конкретни задачи и резултати, в които сте играли роля, са помогнали да постигнете значимо въздействие в организацията.

4. Не пренебрегвайте негативите

Файлът с вашите постижения е сигнал за позитивите, които носи работата ви в компанията. Но това не е единственият документ, който трябва да присъства на срещата ви за преглед на постигнатото през годината.

„Очертаването на недостатъците и предоставянето на критичен самопреглед показва зрялост и реализъм. Бъдете подготвени за конструктивна обратна връзка и измислете начини, по които можете да правите нещата по-добре или по различен начин. Поемането на отчетност както за добрите, така и за лошите показва, че сте адаптивни към растежа и сте способни да се променяте“, коментира кариерният експерт Венди Вайнер.

Един от начините да структурирате области, в които работите за подобряване, е използването на голям проект, който сте ръководили с екип, например.

„Представяйки 360-градусов изглед на работата си, вие илюстрирате на шефа си колко честни и старателни сте в работата ви“, добавя Вайнер.

5. Признайте постиженията на другите в екипа

Въпреки че основната цел на прегледа е да покажете вашите постижения, посочете всички колеги или директни доклади, които са подпомогнали усилията ви да постигнете целите си, съветва експертът по кариера и изпълнителен директор на ExecuPrep, Детра У. Джайлс.

„Вашият преглед трябва да отразява способността ви не само да работите в екип, но и способността ви да похвалите и други хора, признавайки приноса им към екипната работа“, добави Джайлс.

6. Помислете кой е следващия пост, към който се стремите

Ако основната цел на вашия годишен преглед е да спечелите повишение на заплатата, е добре да прибегнете и до длъжностната си характеристика. Но не разсъждавайте само какво сте постигнали в минало време, а разкажете каква е позицията в компанията, към която се стремите.

„Създаването на план за постигане на умения за следващия ви работен пост не е отговорност на вашия шеф. Помислите за работата, към която се стремите, и не забравяйте да включите в подготовката си начин да постигнете тези умения през следващите 12 месеца“, казва експертът по кариера и изпълнителен директор на ExecuPrep, Детра У. Джайлс.

Линдзи Тайгър за Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *