Партньор на Проватон
 Песимистичен и оптимистичен: два възможни сценария за бъдещето на човечеството

Песимистичен и оптимистичен: два възможни сценария за бъдещето на човечеството

Сподели в

Преди 100 години средният ръст на българките е бил 152.2 см, а на мъжете – 166.5 см. Днес ние сме с 12.6 см по-високи, а мъжете – с 11.7 см. Половото съзряване на момичетата в Европа преди 250 години пък се случвало с 2 години по-късно, отколкото сега. Преди 10 000 години повечето хора не са могли да обработват млечните продукти, а днес жителите на земята ядат повече от 40 млн. тона кисело мляко всяка година. Между другото киселото мляко е много важно, но за това по-късно.

Период на адаптация

Да, ние се променяме. Или по-точно е да се каже – адаптираме се. Ето пример. Ако посадите растение от един и същи вид на различни места, то ще изглежда по различен начин. Така е и с човека. Ако настъпи тежка епидемия, война или глад, всичко ще се промени. Ние ще се променим. Освен може би любовта ни към киселото мляко. Но за това след малко.

Нагледен пример от историята са Северна и Южна Корея – един народ, едни гени. Южнокорейците обаче са със 7 см по-високи. И разликата се забелязва само за две поколения. Причината е, че на север хората гладуват, а на юг имат всичко и извличат максимума от гените си.

Ясно е, че преди 200 години не сме били такива, каквито сме сега. Но по-интересното е дали в бъдеще ще можем да станем още по-бързи, високи и силни? Вариантите са два – единият е да извлечем още малко от гените си, а другият е да ги променим така, че да можем да управляваме процеса.

© фотографии и постпродукция JOAN LUNA / @JOHN_ALM_ грим и коса MARTIN RUFFOLO @NEW ATTITUDE BARCELONA STYLISTS / @RUFFOLO_MARTIN модел IRINA VILANOVA @VIEW MANAGEMENT / @IRINAVILANOVA

Песимистичният вариант

Първият вариант е песимистичен – от гените си в бъдеще можем да очакваме само неприятности. Да, условията и околната среда са се променили към по-добро и ние вече живеем два пъти по-дълго благодарение основно на антибиотиците и ваксините, ставаме по-високи и по-силни, но ползите от цивилизования свят, в който живеем, приключват до тук. Изобилието на токсини в храната води до ръст на заболяванията от диабет, Алцхаймер, рак и други подобни. Страстта към чистотата пък ни носи куп автоимунни заболявания. Електричеството пък понижи продължителността на съня с един час. От замърсяването и нарушения ритъм на деня и нощта почти с 10% се повишава и рискът от рак на гърдата. Не звучи никак добре, нали?

Оптимистичният вариант

Той е свързан с промяна. Промяна на гените ни. Но това не може да стане от само себе си, защото решаващият фактор, а именно естественият подбор, вече не работи. В съвременния свят всеки може да оцелее. За последен път естественият подбор въздействал на гените ни преди 10 000 години, когато хората трябвало да оцеляват след ледниковия период. Днес не трябва, а и никой не иска, да чакаме подобно мащабно бедствие, за да еволюираме. Днес науката ще ни помогне да създадем човек, който е вечно млад, здрав и щастлив.

© фотографии и постпродукция JOAN LUNA / @JOHN_ALM_ грим и коса MARTIN RUFFOLO @NEW ATTITUDE BARCELONA STYLISTS / @RUFFOLO_MARTIN модел IRINA VILANOVA @VIEW MANAGEMENT / @IRINAVILANOVA

Чаша кисело мляко

Глобалната научна промяна започва именно от киселото мляко. И от комерсиалния интерес, разбира се. Работата е там, че производството на бактерии за подквасване на млечнокисели продукти е колосален бизнес. И точно затова учените трябвало да измислят начин, с който максимално да се намали разхищаването на тази ценна и доходоносна стока. Така те намерили метод, наречен CRISPR/cas9, с който да редактират гена на млечнокиселата бактерия, така че да я направят по-устойчива. Оказало се обаче, че по този начин може да се промени ДНК-то на всяко живо същество – бактерии, растения, животни, дори хора. Първото нещо, което учените направиха, е да се опитат в лабораторни условия да редактират генома така, че да се премахнат наследствените заболявания. Това обаче може да се случи в момента на зачатие, когато клетката е само една и не е започнала да се дели. След 20-40 години ще можем да създаваме яйцеклетки и сперматозоиди от стволови клетки, което със сигурност ще направи ин витро процедурите по-малко стресиращи и натоварващи за тялото на жената. Това ще даде възможността и да се оплодят безкрайно много яйцеклетки и те да се редактират, преди да бъдат имплантирани.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *