Партньор на Проватон
 Варненска компания създаде иновативна технология за унищожаване на вируси и бактерии

Варненска компания създаде иновативна технология за унищожаване на вируси и бактерии

Сподели в

Варненска компания е изобретила иновативна технология за унищожаване на вируси и бактерии.

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди един от изобретателите й.

Генераторът със студена плазма е проектиран да дезинфекцира всичко. Системите разпръсква във въздуха плазмата, която разгражда органичните съединения.

Инж. Красен Димитров, директор на компания за иновации: Агресивни са към бактериалната и вирусна среда. На бактериите нарушават ДНК-то, на вирусите РНК-то.

Системата за пречистване на въздуха може да се постави на летища, автогари, в детски градини, училища или болници, като превантивна мярка срещу разпространение на коронавируса. Варненската компания е проектирала устройствата с различна големина и те могат да се използват в помещения с различна квадратура, дори и в среда, наситена с бактерии.

Инж. Красен Димитров, директор на компания за иновации: Това е примерно за малък обем, за един кабинет или една болнична стая. Работи нон-стоп. Ако е болнично заведение, вътрешноболничната инфекция се тушира максимално.

Варненската компания има решение и на проблема с недостига на предпазни маски. Разработен е стерилизатор, в който за няколко минути се поставя маската и се дезинфекцира със студена плазма.

Инж. Красен Димитров, директор на компания за иновации: Слага се в тези устройства да не се допират една в друга, включва се, проблемът е решен.

Електронният стерилизатор е подходящ и за дезинфекция на ръцете, медицинско оборудване и екипировка, както и прибори за храна.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

1 Comment

  • Здравейте!
    Първо, поздравелния за изобретението!
    Чета, че технологията със студена плазма има много приложения. Четох например, че във Великобритания при лечение на рани със студена плазма, се оказва, че са унищожени туморни клетки под раната, за които лекарите дори не са подозирали. Провеждат се клинични изпитания на лечението и в Германия. Интересува ме разработва ли се у нас и експериментира ли се някъде лечение на онкологични заболявания със студена плазма.
    Моля за информация, ако има такава – може би фирмата-изобретател, за която съобщавате, има някакви данни. Поздрави и още веднаж поздравления!
    Людмила Димова

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *