Кафето преди тренировка помага да топим мазнини. Вярно ли е?

Кафето преди тренировка помага да топим мазнини. Вярно ли е?

Оказва се, че любимата напитка има много ползи за добрата ни форма

Имаме добри новини! Да, оказва се, че ако изпиете чашка кафе преди тренировка, това ще ви помогне да горите повече мазнини. Но и не само.

Всъщност кофеинът, който се съдържа в любимата ни напитка, дава енергия, което ще ни помага да завършим тази изморителна кардио тренировка. Това се става, защото кофеинът блокира невротансмитера аденозин, който ни прави сънливи, и стимулира допамина и норадреналина, които пък ни активизират.

Освен всичко това, кофеинът блокира и усещането за болка, така че да не се откажем прекалено рано. Но най-важното е, че има доказателства, че тази съставка активизира нервната система да изпраща сигнали на мастните клетки да се разрушат, което става чрез стимулиране на хормона адреналин.

Разбира се, най-добре е да пиете кафето си чисто, без мляко или други подсладители, за да не поемате излишни калории. Не прекалявайте и с количеството – не повече от една-две чашки еспресо на ден са напълно достатъчни.

© iStock

Три алтернативи на кафето

Ако не сте почитатели на кафето, ето какво можете да направите, за да получите същия енергизиращ ефект:

1. Спете повече – клише е, но затова е вярно. Сънят ще ви помогне да се възстановите физически и да имате повече енергия на следващия ден.

2. Пийте вода – доказано е, че дехидратацията на организма ни кара да се чувстваме уморени.

3. Хранете се правилно – разбира се, че здравословното меню е в основата на доброто ни физическо и психическо състояние.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *