Партньор на Проватон
 С всяка година жертвите на домашно насилие у нас са все повече

С всяка година жертвите на домашно насилие у нас са все повече

Сподели в

Трайна тенденция на ръст в случаите на домашно насилие се наблюдава у наз за последните пет години. Това отчете министърът на вътрешните работи Младен Маринов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Данните на МВР отчитат само случаите, в които е потърсена помощта на полицията. Така ако за 2015 г. 2121 жени са потърсили помощ и са получили ограничителна заповед от съдилищата в страната, през 2016 г. техният брой нараства на 2323, през 2017 г. – на 2440, през 2018 г. – 2981.

За първите шест месеца на 2019 г. такива случаи има регистрирани 1563.

Министър Маринов признава, че в България липсва единна автоматизирана система, която да обработва данните за жертвите на домашно насилие. По думите му неправителствените организации, ангажирани с жертвите на домашен тормоз, използвали свои системи.

В МВР се събират статистически данни за извършени престъпления като убийства, изнасилвания, тежки телесни повреди, блудства, които могат да бъдат основани на пола, но не и за жертви на домашно насилие, защото това не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

С поправки в НК от февруари тази година са инкриминирани определени състави на престъпления, извършени в условията на домашно насилие, като убийство, причиняване на средна телесна повреда, отвличане, закана с престъпление, принуда.

След това с министерска заповед са определени национален координатор в МВР по въпросите, свързани с домашното насилие, както и двама заместници. Освен това във всяко едно то 28-те Областни дирекции на МВР има регионални координатори. Тяхната работа е да събират и обобщават данните за случаите на домашно насилие.

Междувременно Маринов уверява, че всеки полицай може да помогне на жертва на домашно насилие, а при нужда полицейските патрули съдействат за транспортирането й в кризисен център за настаняване.

В страната функционира и 24-часова гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие.

МВР обаче не разполага с информация колко от пострадалите са настанени в кризисни центрове, защото управлението им се осъществява от неправителствени организации.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *