Партньор на Проватон
 Открий своята най-добра версия

Открий своята най-добра версия

Сподели в

Сигурно някога сте чували фразата на прочутия мислител Конфуций „Изберете работа, която харесвате и няма да ви се налага да работите един ден в живота си“, но дали това, което ни харесва, отговаря на нашия талант? Много пъти това, което ни харесва, не е свързано с това, което правим най-добре. Понякога дори не сме открили какъв е талантът ни, който наистина може да ни увлече.

Н. С. Курт, експерт по човешки потенциал и инструктор в Udemy, глобална платформа за обучение и преподаване онлайн, разработи Законът за целта, който да помогне на хората да открият истинския си талант.

„Законът на целта предполага да поемем управлението на живота си. По принцип това е ръководство да открием и развием най-добрата версия на себе си, да разберем какъв е смисълът на нашия живот и каква е целта, която трябва да следваме, за да постигнем лична удовлетвореност, да получим това, което търсим и да постигнем щастие“, казва Курт, цитиран от abc.es.

Законът на целта се състои от пет основни ключа, които ни позволяват да открием скрития си талант и да насочим професионалната си кариера към успеха.

Първото и най-важно нещо е да осъзнаем, че всички имаме някакъв талант, без значение дали го знаем или не. Лошото е, че никога няма да разберем какви качества притежаваме, ако не извършим дейности, изискващи използването на този конкретен наш талант. Следователно излизането от зоната ни на комфорт и експериментирането с нови идеи, дейности и проекти е жизнено важно.

Второ, приемете научния манталитет на принципа „опит и грешка“. За целта трябва да започнете да извършвате нови дейности, независимо от знанията или уменията, които имате по отношение на тях. Извличането на преживяване, чувство или резултат от вашата практика ще ви помогне да видите скритите си таланти. Самият Алберт Айнщайн обяснява, че „лудостта прави едно и също нещо отново и отново с надеждата да получи различни резултати“

Трето, не бъркайте таланта с умението. Човек може доста да овладее една област чрез постоянна практика. Това е умение, но вероятно никога няма да стигне толкова далеч, колкото можеше, ако имаше талант за тази задача. Талантът е вроден, така че е важно, след като го намерим, да му се посветим изцяло, за да го укрепим и развием във времето.

Четвърто, знайте какво искате и овладявайте волята си. Важно е да знаем какво искаме и да разсъждаваме дали това е в унисон с нашия талант. Необходимо е да планирате този път, като си поставите подходящи цели и се стремите да ги следвате. „Трябва да имате достатъчно самодисциплина, за да овладеете волята, като винаги да следва нашето желание. Без воля желанието е просто живописна идея и нищо повече“, пояснява Кърт.

На пето, но не и по важност място, е преодоляването на трудности и препятствия. По пътя на търсене и развитие на таланта най-вероятно ще срещнете трудности и препятствия. Те обаче не са нищо повече от истински поводи за учене. Просто трябва да видите възможността там, където другите виждат само препятствия. С тази парадигма всичко е от полза за нашия растеж и развитие, както интелектуален, така и духовен.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *