Партньор на Проватон
 Какво е да си затворен с насилника си 24/7

Какво е да си затворен с насилника си 24/7

Сподели в

Затворени вкъщи по 24 часа. Или както повечето от нас – с кратки разходки до магазина или до работа и обратно. С нулев социален живот и обзети от непрекъсната тревожност за това дали коронавирусът няма сериозно да навреди на здравето ти и това на твоите близки.

Да не говорим и за това как ще повлияе на икономиката…

И в този апокалиптичен сценарий е лесно да си представим как напрежението в семейството се реже с нож, още повече ако преди е имало скрито насилие, което настоящата ситуация може да изкара наяве.

И тъкмо това се случва, както посочват не само експертите, но и данните от институциите в Испания, ангажирани с подкрепата на жертвите от домашно насилие.

Ето защо Министерството на равенството в Испания (основано през 2008 г. с цел да работи срещу половата дискриминация в страната) стартира план за действие при извънредни ситуации, който в момента работи с пълна сила за жертвите на насилие, останали затворени у дома.

В него влизат основно спешни телефонни линии, които предлагат психологическа помощ и евентуално настаняване в приют. Резултатът? 20% повече обаждания от обявяването на извънредното положение до днес, което може би е първият симптом, че физическите и психологическите атаки се увеличават заради карантината.

И не само – вече има случай на 35-годишна жена, убита от партньора си вкъщи, с което броят на жертвите от началото на годината става 17.

В далеч по-малката България през изминалата година статистиката сочи, че жертвите са 25, а основният мотив за извършеното е ревност.

В конкретика, от 16 до 21 март (това е първата седмица, в която Испания обявява извънредно положение), обажданията на спешната линия са 196, което според данните на Института за дарения в Каталуния е с 20% повече от обичайното. За да предотвратят повече нещастни случаи, в Испания сега жените могат да съобщават, че са жертва и в отворените супермаркети, аптеки и магазини.

А тези, които все пак са успели да се обадят по телефона (да не забравяме, че това невинаги е лесно), получават всекидневно обаждания от специалисти, които ги питат за това каква е ситуацията.

От началото на март до днес това са 42 жени, като 12 от тях са били принудени да напуснат дома си.

“Опасяваме се, че обажданията тепърва ще растат през следващите седмици”, обясняват и специалистите, които са успели да издействат и подкрепата на някои големи хотели, които при екстремни случаи на тормоз ще настаняват жертви в стаите си.

Успоредно с телефонните линии, социалните центрове също работят, а Комисията за разследване на домашно насилие дава и безплатни консултации. Много от тях обаче не са на самите жертви, а на техни близки, които са наясно със ситуацията, но не знаят как да помогнат.

“Насилниците не стават такива заради определени обстоятелства, те обикновено са агресивни независимо от тях. Това, което обаче се случва сега, е, че социалната изолираност изостря напрежението и влошава ситуацията за жертвата”, казват от Комисията.

Лорена Домингес, директор на Службата за социално подпомагане на деца и семейства, отбелязва също така, че стресовите ситуации провокират насилие, особено когато си застрашен да загубиш работата си и да не можеш да си изплатиш ипотеката.

Това обаче не се отнася само до двойките, които все още живеят заедно – жените, които са се развели с партньора си, също страдат от агресия, която се пренася върху децата. Така се поставя и въпросът доколко са безопасни посещенията им при родител, който е проявявал насилие в миналото.

Засега обаче спешните линии за деца в риск не отчитат повече обаждания от преди.

Според експертите обаче това се дължи и на невъзможността на едно дете да обясни добре проблемите, които има. “Смятам, че когато всичко това приключи, институциите, специализирани в работата с деца, ще имат много повече работа, а нови случаи ще възникват непрекъснато”, предупреждава Домингес.

Междувременно в България този въпрос беше повдигнат вчера в мерките, които “Демократична България” предлагат за справяне със ситуацията. Според тях трябва да бъдат разкрити горещи линии за домашно насилие и бременни в нужда, като подчертават, че в условията на социална изолация е необходимо те да бъдат обслужвани от психолози и акушер-гинеколози, които да предлагат конкретна помощ.

Припомняме също така, че телефонни линии за жертви на насилие (без значение от пола) вече има – тази на Фондация “Анимус” е на номер 0800 1 86 76, а тази на Сдружение “Алианс за защита от насилие, основано на пола” предлага безплатно помощ на 0800 11 977.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *