Партньор на Проватон
 Няма нови доказани случаи на коронавирус във Варна, расте броят на хората под карантина

Няма нови доказани случаи на коронавирус във Варна, расте броят на хората под карантина

Сподели в

Расте броят на хората във Варна и областта, завърнали се от чужбина и поставени под карантина заради коронавируса, научи Varna24.bg.

“Средно 50 човека се завръщат на ден от чужбина във Варна. Както знаете, всички, които пристигат от рискови дестинации, директно попадат под карантина. Не мога да кажа колко точно е броят на тези хора към този момент, тъй като той непрестанно се променя.

Известно е, че тези хора са задължени да не излизат от домовете си, техни близки и познати им доставят храна и лекарства, както и други стоки от първа необходимост, като нямат право да им гостуват, а на необходимата дистанция им предоставят всичко. Хората, които нямат на кого да разчитат се поемат от социалната кухня, като им се доставя храна на място от доброволци и служители на Община Варна.

Създадена е и организация за връчването на протоколите на поставените под карантина. Във Варна ни похвалиха, че сме за пример, Националния щаб взе добрия модел от нас като начин за работа. На този етап радостната новина е, че освен тези 4 случая на заразени с коронавирус от Варна, нови няма. Дори в събота една проба нямаше взета за Варна и областта. Имаше проби в лабораторията но от други градове”, коментира Стоян Пасев.

Както медията ни съобщи, Варна първа въведе превантивната мярка всички пристигащи от чужбина да бъдат поставяни директно под карантина, без да се изисква да са имали доказани контакти с болни или някакви симптоми на коронавирус.

“Всички пристигащи, не само от рискови дестинации, но и от вътрешните полети, ще попълват декларации. Освен това абсолютно, които идват от рискови дестинации, директно от летището отиват под карантина”, обясни неотдавна за медията ни областният управител.

Заповедта, подписана от Стоян Пасив, гласи следното: “На основание на заповед на министъра на здравеопазването са взети мерки за следния ограничителен режим спрямо следните държави: Китайска народна република, Ислямска република Иран, Бангладеш, Република Малдиви, Република Индия, Федерална демократична република Непал, Демократична социалистическа република Шриланка, Кралство Испания, Италия, Република Корея, Северна Корея, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария.

Във връзка с издадената заповед и постъпил сигнал на гражданин относно вземане на мерки за ограничаване на коронавируса във Варна, бе взето решение всички пътници, пристигащи на летище Варна, да попълват декларация с основни данни. Всички пътници, пристигащи от тези дестинации, да се поставят под карантина. Решението влиза в сила от 00 часа на 17 март. “

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *