Партньор на Проватон
 Игрите от детството ни, които днес ще ни спасят от скука

Игрите от детството ни, които днес ще ни спасят от скука

Сподели в
Дългият престой вкъщи може да роди много идеи. Особено на онези, които се оказват свободни през целия ден. На помощ могат да дойдат игрите, които днешното работещо поколение играеше в детските си години. Някои от тях можем да потърсим в онлайн книжарниците, за други са ни нужни само лист и химикал. Ето няколко идеи:

"Не се сърди човече"
"Не се сърди човече" е класиката, за която всички се сещаме, когато става дума за настолни игри. Най-забавно е тя да се играе от четирима души, защото тогава рискът и напрежението са по-големи. Но и двама са достатъчни, така че не се притеснявайте, ако домакинството ви е по-скромно. 

Само не забравяйте, че името на играта неслучайно е такова - не се сърдете, ако вие сте дали толеранс на съперника си и не сте го "бутнали", а той безцеремонно отстрани някоя от пионките. В случая той ще е прав, а вие ще патите за напълно излишната си добрина.Снимка: Pixabay

Дългият престой вкъщи може да роди много идеи. Особено на онези, които се оказват свободни през целия ден. На помощ могат да дойдат игрите, които днешното работещо поколение играеше в детските си години. Някои от тях можем да потърсим в онлайн книжарниците, за други са ни нужни само лист и химикал. Ето няколко идеи:

“Не се сърди човече”

“Не се сърди човече” е класиката, за която всички се сещаме, когато става дума за настолни игри. Най-забавно е тя да се играе от четирима души, защото тогава рискът и напрежението са по-големи. Но и двама са достатъчни, така че не се притеснявайте, ако домакинството ви е по-скромно.

Само не забравяйте, че името на играта неслучайно е такова – не се сърдете, ако вие сте дали толеранс на съперника си и не сте го “бутнали”, а той безцеремонно отстрани някоя от пионките. В случая той ще е прав, а вие ще патите за напълно излишната си добрина.

Морски шах
Само лист и химикал - толкова ви е нужно, за да играете на т. нар. морски шах. Е, и съперник, разбира се. В онлайн книжарниците ще намерите и магнитни, и дървени, и какви ли не готови варианти, макар че преспокойно можете да импровизирате с това, което имате вкъщи. Това е игра, предвидена за двама души и позволяваща колкото си искате реванши, така че да няма сърдити губещи.Снимка: iStock

Морски шах

Само лист и химикал – толкова ви е нужно, за да играете на т. нар. морски шах. Е, и съперник, разбира се. В онлайн книжарниците ще намерите и магнитни, и дървени, и какви ли не готови варианти, макар че преспокойно можете да импровизирате с това, което имате вкъщи. Това е игра, предвидена за двама души и позволяваща колкото си искате реванши, така че да няма сърдити губещи.

Домино 

И това е игра, която позволява от двама до четирима души да се включат в забавлението. Почти всяко семейство през 90-те имаше малката дървена кутийка, пълна с "черни плочки с точки". А днес вече я има в най-различни варианти, от по-скъпи до достъпни за всеки.
Хубавото е, че след като ви омръзне да играете по правилата, може просто да се състезавате кой ще нареди по-дълга колона от плочки без да паднат и да повалят цялата колона. Което е подходящо забавление и ако ви се налага да стоите без компания в тези дълги дни на изолация...Снимка: Pixabay

Домино

И това е игра, която позволява от двама до четирима души да се включат в забавлението. Почти всяко семейство през 90-те имаше малката дървена кутийка, пълна с “черни плочки с точки”. А днес вече я има в най-различни варианти, от по-скъпи до достъпни за всеки.

Хубавото е, че след като ви омръзне да играете по правилата, може просто да се състезавате кой ще нареди по-дълга колона от плочки без да паднат и да повалят цялата колона. Което е подходящо забавление и ако ви се налага да стоите без компания в тези дълги дни на изолация…

Монополи
Доброто старо Монополи! И това е игра, която надживява поколения. Подходяща е за цялото семейство - от деца до баби, зависи как ви е заварило извънредното положение. Може да се включат от двама до осем души и още след първата игра всеки гледа по различен начин на закупуването на имоти, застрояване и търгове. Подходящо време да обясните и на децата някои неща за парите. Или да спестите малко от истинските си такива, тъй като така и така не е добра идея да излизате.Снимка: Pixabay

Монополи

Доброто старо Монополи! И това е игра, която надживява поколения. Подходяща е за цялото семейство – от деца до баби, зависи как ви е заварило извънредното положение. Може да се включат от двама до осем души и още след първата игра всеки гледа по различен начин на закупуването на имоти, застрояване и търгове. Подходящо време да обясните и на децата някои неща за парите. Или да спестите малко от истинските си такива, тъй като така и така не е добра идея да излизате.

Бесеница
А помните ли т. нар. бесеница? И тук са нужни само лист, химикал и противник, когото да "обесите". Най-важното е, че ще ви накара да размърдате мозъците си и да мислите, което е изключително ценно във времена, в които сме свикнали за всичко да питаме Google. Подходяща е за двама души.Снимка: iStock

Бесеница

А помните ли т. нар. бесеница? И тук са нужни само лист, химикал и противник, когото да “обесите”. Най-важното е, че ще ви накара да размърдате мозъците си и да мислите, което е изключително ценно във времена, в които сме свикнали за всичко да питаме Google. Подходяща е за двама души.

Кораби

Всъщност, играта може да се намери и като "боен кораб", и като "кораби и лодки" и др. Но идеята е една - да потопите кораба на вашия противник. Съответно, играта е за двама души.
За да ви улесним в търсенето как се играеше, припомняме - нужни са ви два листа и нещо за писане. Начертавате 10 реда и 10 колони, обонзачавате ги с букви и цифри до 10, рисувате корабите и лодките, след което започвате да "стреляте" по тези на противника, като използвате съответните координати - например А7. Има нещо страхотно в това да проявиш фантазия в играта, а не да чакаш Playstation-a или Xbox-a да "фантазира" вместо теб.Снимка: iStock

Кораби

Всъщност, играта може да се намери и като “боен кораб”, и като “кораби и лодки” и др. Но идеята е една – да потопите кораба на вашия противник. Съответно, играта е за двама души.

За да ви улесним в търсенето как се играеше, припомняме – нужни са ви два листа и нещо за писане. Начертавате 10 реда и 10 колони, обонзачавате ги с букви и цифри до 10, рисувате корабите и лодките, след което започвате да “стреляте” по тези на противника, като използвате съответните координати – например А7. Има нещо страхотно в това да проявиш фантазия в играта, а не да чакаш Playstation-a или Xbox-a да “фантазира” вместо теб.

Шах
Сериозно, има ли по-добър момент да се научите да играете шах? Направо ви казваме, че няма. Не само, че играта ангажира мисленето, но и го развива. Достатъчно е да научите как се движи всяка фигура и ще се убедите, че с всяка следваща игра ставате все по-добри. Това може да ви осигури много часове, в които напълно да забравите за електронните си устройства. Ако сте повече от двама души и искате да включите всички, просто вземете някого да ви подсказва. Изпитан трик, на който ще ви научи всяка пенсионерска седянка из парковете. Е, като отново ги разрешат, разбира се.Снимка: Pixabay

Шах

Сериозно, има ли по-добър момент да се научите да играете шах? Направо ви казваме, че няма. Не само, че играта ангажира мисленето, но и го развива. Достатъчно е да научите как се движи всяка фигура и ще се убедите, че с всяка следваща игра ставате все по-добри. Това може да ви осигури много часове, в които напълно да забравите за електронните си устройства. Ако сте повече от двама души и искате да включите всички, просто вземете някого да ви подсказва. Изпитан трик, на който ще ви научи всяка пенсионерска седянка из парковете. Е, като отново ги разрешат, разбира се.

Табла
Както с шаха, така и с таблата - сега е моментът. Навън е студено, а и да не беше, пак не е разумно да се излиза. И също е игра, която ни кара да мислим стратегически, като не забравяме, че има момент на случайност, който не можем да предвидим. Играе се от двама души.Снимка: Pixabay

Табла

Както с шаха, така и с таблата – сега е моментът. Навън е студено, а и да не беше, пак не е разумно да се излиза. И също е игра, която ни кара да мислим стратегически, като не забравяме, че има момент на случайност, който не можем да предвидим. Играе се от двама души.

Белот

Случвало ли ви се е на плажа с приятели така да се заиграете на белот, че да изгорите или да забравите да влезете в морето изобщо? Точно заради това, че човек изключва заобикалящата го обстановка, когато потъне в играта, белотът е толкова подходящ да се играе и сега.
Традиционно са ви нужни четирима (идеален повод да научите децата), но са възможни и игри от трима или двама души. Това е може би най-популярната игра на карти в България, а и не само. Само имайте предвид, че някои хора се разпалват твърде много от играта и тя неведнъж е ставала повод за скандали.Снимка: Pixabay

Белот

Случвало ли ви се е на плажа с приятели така да се заиграете на белот, че да изгорите или да забравите да влезете в морето изобщо? Точно заради това, че човек изключва заобикалящата го обстановка, когато потъне в играта, белотът е толкова подходящ да се играе и сега.

Традиционно са ви нужни четирима (идеален повод да научите децата), но са възможни и игри от трима или двама души. Това е може би най-популярната игра на карти в България, а и не само. Само имайте предвид, че някои хора се разпалват твърде много от играта и тя неведнъж е ставала повод за скандали.

Асоциации
Ако игрите дотук са успели да ви скарат, значи е добре да поиграете малко на асоциации, за да се разсмеете. Играта е за четирима. Идеята е с жестове и мимики да успеете да опишете нещо - филм например, за което вашият партньор трябва да се досети. А може и да го нарисувате - особено забавен вариант, ако никой от играещите няма художествен талант.Снимка: iStock

Асоциации

Ако игрите дотук са успели да ви скарат, значи е добре да поиграете малко на асоциации, за да се разсмеете. Играта е за четирима. Идеята е с жестове и мимики да успеете да опишете нещо – филм например, за което вашият партньор трябва да се досети. А може и да го нарисувате – особено забавен вариант, ако никой от играещите няма художествен талант.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *