За сега без табелки „Карантина“ по домовете във Варна!

За сега без табелки „Карантина“ по домовете във Варна!

Към този момент кметът на Варна Иван Портних не е издавал заповед за поставяне на бележки пред жилищата на граждани под карантина.

Това отговориха от пресслужбата на Община Варна след наше запитване относно оповестената пред медии информация, че такива ще бъдат слагани на вратите на заразените и оставените под домашна карантина.

Според казаното от тях поставянето на табелки на домовете, в които има хора под карантина, трябваше да е една от мерките срещу разпространението на заразата COVID-19, а организирането на поставянето им се очакваше да се направи от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Безуспешни обаче се оказаха опитите както на нашия екип, така и на наши колеги да получим от РЗИ-Варна отговор на въпросите „Ще има ли наистина такива табели и кога ще бъдат изготвени и поставени?“.

По време на брифинг на 21 март след журналистически въпрос началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че поставянето на табели за карантина във Варна не е координирано с тях и не приема използването им.

В Добрич по вратите на лицата под карантина вече са поставени обозначаващи лепенки, на които пише “Карантина” и датите, за които тя е в сила. Мярката е взета, за да се спазят указанията на областния управител на Добрич.

Със своя заповед от 18 март кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е наредил да се поставят информационни табели „Под карантина“ на адресите на лицата, за които община Ботевград е получила официална информация от РЗИ – Софийска област и общопрактикуващите лекари.

Дали това ще се случи и във Варна, очакваме да разберем.

Припомняме Ви и телефоните, на които можете да съобщавате при информация за нарушена карантина:

Национален телефон – 112. Приемат се всички сигнали от граждани;

Национален телефон – 02 807 87 57. Гражданите могат да получат информация за това кои търговски обекти могат да работят и кои не; всички въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV; Линията работи от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа),

ОД на МВР- Варна – 052 615 166. Приемат се сигнали за струпвания на хора, нарушена карантина.

РЗИ – Варна – 052 665 200. Приемат се сигнали за струпване на хора в търговски обекти, работещи заведения, нарушена карантина.

Дежурен по община – 052 820 112, 052 820 204, 052 820 016; Приемат се сигнали за струпване на хора в търговски обекти, работещи заведения, нарушена карантина. Телефонът е на разположение 24 часа в денонощието.

Дежурен общински телефон – 052 820 239; Приемат се сигнали за струпване на хора в търговски обекти, работещи заведения, нарушена карантина. Линията работи от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.30 часа).

Leave a Reply
Your email address will not be published. *