Партньор на Проватон
 Ден 6 и вече ви идва да счупите решетките?

Ден 6 и вече ви идва да счупите решетките?

Сподели в

Ако сте от хората, които си стоят вкъщи (за което ви поздравяваме и се радваме, че работодателят ви е дал тази възможност), но вече сте на ръба, ви предлагаме няколко неща, за да се „съберете“ психически. Всичко ще мине, това е ясно. А дотогава – ето какво можем да правим ежедневно, за да намалим щетите от социалната дистанция и страховете.

1. Не спирайте да се грижите за себе си. Ако работите от къщи, не го правете по пижама или анцуг от понеделник до петък. Обличайте си и хубави и стилни дрехи, с които бихте отишли в офиса, на кафе или на разходка. Гримирайте се, погрижете се за веждите си преди това, за маникюра си (не може да не сте запазили някой и друг лак). Косата нека не е рошава. Направете си маска, вземете си вана. Правете това, което ще ви накара да се чувствате добре в кожата си и в изолацията си.

2. Помислете за тялото си. Нали не искате след карантината да сте с 10 кг в повече? Имайки предвид ограничените възможности за движение (не знам колко обиколки на апартамента се равняват на 10 000 крачки), отделяйте по половин-един час за упражнения. В YouTube има предостатъчно видеа с тренировки в домашни условия. Може и йога да правите, да медитирате. Това ще отпусне не само тялото, но и ума ви.

3. Четете, гледайте хубави филми, сериали, концерти. Сега имате време, не го пропилявайте. Освен всичко, това може да ви даде нова перспектива или да ви помогне да се изключите за малко. Сега можете да получите култура, докато си седите на дивана в хола, буквално. Да, бяха отменени редица събития, съответните места – затворени, но непрекъснато в социалните мрежи се правят стрийминги, качват се видеа, цели концерти. Възползвайте се.

4. Не спирайте да се развивате. Запишете онлайн курс за нов език или някакво друго ново умение. Или просто бъдете креативни – рисувайте, създайте нещо с подръчни материали, пишете, пейте, танцувайте, играйте, пробвайте нови рецепти. Не може през цялото време да гледаме новини, да следим статистики, да чакаме апокалипсиса и да се побъркваме, нали? Особено ако имате деца, ще трябва да се постараете да излъчвате спокойствие. А и на изброените по-горе занимания те със сигурност ще се зарадват. Бъдете заедно.

5. Използвайте социалните мрежи умно. Това означава, че именно там, както споменахме по-горе, можете да откриете различни позитивни възможности. Използвайте социалните мрежи за комуникация и с близките и приятелите ви, с които няма как да се видите сега. Пишете им, обадете се, направете видео чат. Социалната изолация със сигурност ще тежи по-малко, ако не прекъсвате връзките си. Възобновете и прекъснати такива, за които не сте имали време.

Една идея от последните минути: бях предизвикана в Instagram от нашата Вели да споделя снимка от детството си. Предизвикателството е по идея на Поли – друга наша любима колежка. 🙂 Можете да измисляте всякакви подобни неща, които ще ви оправят настроението.

Със социалните мрежи е добре и да се внимава, защото ако прекалявате, това допълнително ще ви напряга. Просто не ги използвайте, за да дебнете за всеки ъпдейт по темата с коронавируса. С други думи, спазвайте хигиена и при ползването на социалните мрежи и Интернет.

6. Почистете и подредете. Сега можете да разчистите в дома си. Мислете за тази изолация и като за възможност за обстойно пролетно почистване, каквото, нека си признаем, почти всяка година пропускаме. Първо, защото дезинфекцията сега е от изключително значение, и второ, защото сега имате време. Довършете започнатите преди време или дълго отлаганите неща, подредете гардероба, извадете пролетните си дрехи (да, няма да стоим вечно вкъщи). Освободете се от непотребните вещи, като спазвате всички изисквания и препоръки за безопасност.

7. Помислете за бъдещето. Не си го представяйте задължително мрачно. Това, което преживява целият свят в момента, е огромно наистина и ще трябва време, за да се възстановят държавите и хората. На много от нас може би ще ни е нужен и „план Б“. Но един ден всичко това ще е минало. Мислете за времето след това – когато отново ще можем да излезем на ресторант с приятели, да си купим нова рокля, да отидем да мечтаната ваканция. И ако сега всички сме достатъчно отговорни и съпричастни, тези неща ще са възможни по-скоро.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *