Партньор на Проватон
 Горе главите: Добрите новини около COVID-19

Горе главите: Добрите новини около COVID-19

Сподели в

Коронавирусът заля света в буквален и в преносен смисъл. Всеки ден по няколко пъти се съобщава броят на заразените по света и у нас, а ако няма нещо фрапантно около заболели или предприетите мерки, често се набляга на лошите новини за разпространението на вируса по света.

Но всъщност, както и често се случва в живота, лошото върви ръка за ръка с доброто. И днес ще ви покажем, че светлина има и може би ще разочароваме някои – не, светът няма да свърши и тази година.

Време е за малко добри новини по темата “коронавирус”!

За първи път от началото на епидемията с коронавирус в Китай няма нови регистрирани местни случаи. На пресконференция сутринта властите съобщиха, че през последните 24 часа има 34 нови случая, но те всъщност са “привнесени” през граница.

Само преди малко повече от седмица последните две временни болници в Ухан, предназначени за лечение на заразени с COVID-19, затвориха врати след изписването на последните 49 излекувани пациенти.

Дни по-късно в Twitter беше публикувано клипче на лекари и медицински служители от същите вече затворени лечебни заведения в Ухан, които свалят предпазните си маски. Видеото е видяно над 3 млн. пъти

След като Китай показа, че дори зараза с техните мащаби може да бъде овладяна, страната започна да помага на Европа със санитарни материали. Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Китай ще изпрати на Европейския съюз (ЕС) 2 млн. хирургически маски, 200 хил. маски тип N-95, които са също защитни, както и 50 хиляди теста за откриване на коронавирус.

В изказването си фон дер Лайен допълни, че Китай не е забравил помощта на ЕС през януари, когато положението в азиатската страна беше най-лошо.

Сами може да си направите изводите от тези добри новини – когато сме единни и си помагаме, грижим се за здравето си и не си обръщаме гръб в трудни моменти, всичко ще се подреди.

Друг положителен факт, който може да повдигне духа ви и дори да ви усмихне, е излекуваната от коронавирус 103-годишна китайка. Столетницата Жън Гунфен се е възстановила само след 6 дни престой в болница в Ухан. Така тя се превърна в първия най-възрастен пациент излекуван от COVID-19 в света, съобщи Independent.

Нещото, което може би още повече ще ви изненада, е, че подобен случай има вече и в Иран – една от най-засегнатите страни. От иранската новинарска агенция ИРНА посочват, че пациентът отново е жена на 103 години.

Нека сега погледнем какво се случва с намирането на ваксина за коронавируса.

Въпреки че на някои места може да срещнете доста песимистични прогнози за това кога точно ще се появи ваксина, новините от последната седмица дават по-положителен поглед към ситуацията.

В Русия са започнали тестове на ваксина върху животни, съобщи “Франс прес”. В държавния научно-изследователски център “Вектор” по вирусология и биотехнологии в Новосибириск до момента са създадени около 10 вида, като през юни се предвижда да бъдат представени някои от тях, чиито тестове са дали най-добри резултати.

Няколко дни по-рано стана ясно, че САЩ започва първото клинично тестване на ваксина. В него участват 45 пълнолетни доброволци в добро здраве и на възраст от 18 до 55 г. Изпитанието ще трае около 6 седмици.

Препаратът, който евентуално би помогнал за предпазване от заразяване с коронавирус, е разработена от Националните здравни институти в страната и биотехнологичната фирма “Модерна” в Кеймбридж, щата Масачузетс.

Развитието по намиране на ваксина и в Китай върви също с бързи темпове.

До този момент в страната са разработени около 8 вида, като някои от тях вече са тествани успешно върху животни. Сега учените са на етап търсене на доброволци, върху които новите ваксини да бъдат изпробвани.

Коронавирусът създаде много неудобство на човечеството – заради него хората се научиха да си мият ръцете, да почистват домовете си и да не навлизат агресивно в личното пространство на другите.

Но най-голямата полза, която вирусът донесе, е безспорно за природата. Със сигурност, ако можеше да говори, би му благодарила, че постави под карантина най-големия замърсител на околната среда, за да може да си отдъхне и възстанови.

От Европейската космическа агенция разпространиха изображения, на които се вижда намаляване в емисиите на азотен диоксид във въздуха над Италия след въвеждането на мерките там. Най-добри резултати се виждат в Северна Италия, където е и най-засегнатият регион на страната.

Мерките помогнаха и за друго – водата в канала на Венеция днес е толкова чиста, колкото не е била от години. А това върна в нея лебеди, делфини и различни видове риби, които заместиха липсващите гондоли с влюбени.

Феноменът “по-чист въздух” се наблюдаваше в началото на месеца и в Китай.

Замърсяването от промишлеността в страната рязко е намаляло след въвеждането на мерките срещу коронавируса, според спътникови снимки на НАСА. Те показват рязкото намаляване на азотен диоксид във въздуха в периода 1-20 януари и 1-20 февруари тази година, в сравнение със същия през миналата.

Ето че новините около COVID-19 може да бъдат и положителни. Те са навсякъде около нас, стига да вдигнем за малко очи от страшните прогнози и да видим, че съществуват.

Сега Земята си почива от човешката дейност и се възстановява, за да ни даде отново своята топлина и свежест.

Дано след края на пандемията се опитаме да помислим какво добро успяхме да създадем покрай една лоша ситуация. И да се опитаме да го запазим, защото заедно можем да творим чудеса.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *