Партньор на Проватон
 Община Варна публикува най-често задаваните въпроси за коронавируса

Община Варна публикува най-често задаваните въпроси за коронавируса

Сподели в

Община Варна публикува най-често задаваните въпроси и отговорите им във връзка с коронавируса.

 

Могат ли да работят фризьорските салони, студиата за красота?

 

– Към момента могат, тъй като са извън забранителния списък на търговски обекти, при спазване на строги санитарни изисквания и недопускане на струпване на хора.

 

Защо работят магазини за техника, за облекла и обувки?

 

– Обектите са извън забранителния списък на търговски обекти, включени в заповедта на министъра на здравеопазването.

 

Към момента НЕ могат да работят:

 

– увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове,

 

– ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници

 

– големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях

 

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски обекти, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарнохигиенните изисквания. При нарушение обектите ще бъдат санкционирани и затваряни.

 

– Имаме планирано кръщене (сватба) в заведение. Можем ли да проведем семейното тържеството?

 

– Не може. Заведенията и ресторантите не могат да упражняват дейност, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Припомняме, че струпването на много хора е опасно, защото крие риск от разпространяване и зараза с коронавируса.

 

– Кои са рисковите дестинации?

 

– От днес със заповед на министъра на здравеопазването временно се забранява влизането в България на лица от 16 държави заради разпространението на COVID-19. Тя се отнася за пътници, пристигащи у нас от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. Изключени от нея са българските граждани, членовете на техните семейства, както и лицата със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Р България и членовете на техните семейства

 

– Ще бъде ли спрян служебния абонамент за “синята зона”?

 

– Режимът за платено паркиране тип “Служебен абонамент“ не е преустановен. Паркирането на паркоместа обозначени с вертикална сигнализация /знак/ “Служебен абанамент“ е от 9.00 до 19.00 часа в работни дни.

 

– Изтича срокът на личните ми документи. Каква да правя?

 

– От ОД на МВР Варна съобщиха, че гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги. Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от “Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга. За гражданите, които нямат електронен подпис, в паспортните служби е създадена организация, съответстваща на санитарните изисквания.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *