Партньор на Проватон
 Варна първа въвежда мярката всички пристигащи от рискови дестинации директно под карантина!

Варна първа въвежда мярката всички пристигащи от рискови дестинации директно под карантина!

Сподели в

Всички пристигащи от рискови дестинации ще бъдат поставени под карантина още със стъпването си на летище Варна и това влиза в сила от днес, заяви областният управител на Варна Стоян Пасев за Varna24.bg.

 

“Всички пристигащи, не само от рискови дестинации, но и от вътрешните полети, ще попълват декларации. Освен това абсолютно, които идват от рискови дестинации, директно от летището отиват под карантина”, обясни областният управител.

 

Заповедта, подписана от Стоян Пасив, гласи следното: “На основание на заповед на министъра на здравеопазването са взети мерки за следния ограничителен режим спрямо следните държави: Китайска народна република, Ислямска република Иран, Бангладеш, Република Малдиви, Република Индия, Федерална демократична република Непал, Демократична социалистическа република Шриланка, Кралство Испания, Италия, Република Корея, Северна Корея, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария.

 

Във връзка с издадената заповед и постъпил сигнал на гражданин относно вземане на мерки за ограничаване на коронавируса във Варна, бе взето решение всички пътници, пристигащи на летище Варна, да попълват декларация с основни данни. Всички пътници, пристигащи от тези дестинации, да се поставят под карантина. Решението влиза в сила от 00 часа на 17 март. ”

 

До областният управител е постъпил по-рано сигнал от гражданка, че на летище Варна е кацнал самолет от летище Лондон-Лутън, в 3.55 часа на 16 март със 150 пасажера на борда. Никой не е спрян за попълване на декларация и уведомен за карантина.

 

Димитър Костадинов от летище Варна е обяснил пред областният управител, че относно сигнала, е имало дежурни, които наблюдавали термокамерата, която работи. Това, което е очаквала пътничката е да има декларации, но до момента за полета от Лутън не са изисквани декларации, тъй като не е считана Великобритания за рискова дестинация до сега.

 

Припомняме, че със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, от 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

 

Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

 

С друга заповед Кирил Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа – Нимфея и Илинден – Ексохи.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *