Партньор на Проватон
 Борбата с COVID-19 във Варна и областта продължава с нови разпоредби

Борбата с COVID-19 във Варна и областта продължава с нови разпоредби

Сподели в

Нови, допълнителни мерки за ограничаване на вируса СOVID-19 на територията на Варна и областта бяха набелязани по време на заседанието на кризисният щаб в Областна администрация вчера, научи Varna24.bg.

 

След предоставена информация от РЗИ, УБАЛ “Св.Марина”, ОДБХ и от всички присъстващи членове на щаба относно обстановката в града и от направените предложения са взети единодушно следните решения:

 

За предприемане на противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Варна както следва:

 

В обекти, които произвеждат и предлагат на място, храни ( фурни, сладкарски изделия);

 

В обекти, в които извършват търговия с храни ( супермаркети, малки магазини за хранителни стоки, складове за търговия):

 

– да се извършва често проветряване на обектите – най-малко през 30 минути ;

 

– дръжките на врати, фризери, хладилни витрини, кошници и колички за продукти, лентите на ескалатори, парапети, бутони и врати на асансьори, ключове за осветление, механизми дистанционно управление на врати и всички останали повърхности, които влизат в пряк контакт с ръцете на гражданите и служителите да бъдат периодично дезинфекцирани с вирусоциидно действие на препарати през интервал от 20 минути;

 

– да се създаде организация от собствениците на посочените обекти за недопускане струпването на хора, като се определи лице / лицата, които да въвеждат ред;

 

– да се следи да има отстояние между отделните граждани пред гишета, витрини, каси и други , най-малко 1,5 метра;

 

– да се следи здравословното състояние на персоналът, работещ в посочените обекти и да се предприемат своевременни мерки при установяване на симптоми на заболяване.

 

Категорично се забранява струпването на опашки на граждани в обектите за търговия с храни!

 

Категорично се забранява задържане на хора и консумация на храни, пред или в супермаркети, магазини, фурни, баничарници и др.

 

Масите и столовете в посочените обекти следва да бъдат събрани и да се ограничи достъпа до тях .

 

В хотелите, в които има заведения за хранене и /или питейни заведения:

 

– да не се предлагат храни на блок маса

 

– да се използват съдове за еднократна употреба;

 

– да предлагат хранене (закуска, обяд или вечеря) по предварително избрано меню, като порционът да бъде опакован в съдове за еднократна употреба и клиентът да го консумира самостоятелно.

 

Наемателите на магазини и маси на общинските пазари да не допускат струпването на опашки на граждани и да въвеждат ред за спазване на отстояние най-малко 1,5 метра на човек от човек. Фермерските пазари преустановяват работа.

 

Собствениците на венлинг автомати за кафе и пакетирани храни, да предприемат съответните действия по дезинфекция на бутоните, отделенията за монети и всички други повърхности, които са в контакт с ръцете на потребителите

 

Да се използват препарати за дезинфекция на повърхности и ръцете на персонала само с вирусоцидно действие.

 

Регистър на разрешените биоцили с вирусоцидно действие е публикуван на електронната страница на Министерство на здравеопазването;

 

Магазини за промишлени стоки и ателиета за услуги на граждани (златарски, ключарски и др.) работят като извършват поне 3-кратна дезинфекция на търговските площи – тезгяхи и подове, дръжки, врати, ключове за осветление. Посещението в такива обекти, трябва да е съобразено с площта на обекта с осигурено отстояние на клиентите от 1,5 метра.;

 

Всички останали обекти на пазарите, които предлагат нехранителни стоки да не извършват дейност.

 

Всеки, който не спазва дадените указания ше бъде санкциониран.

 

Всички по-горе изброени противоепидемични мерки и прилагане на строг дезинфекционен режим в обектите за производство и търговия с храни на територията на област Варна да бъдат сведени до знанието на кметовете на общини на територията на област Варна.

 

Възлага се също така на директора на РЗИ-Варна да издаде заповед по отношение ангажимента личните лекари да извършват прегледи на пациенти с наложена карантина при необходимост.

 

Кметовете на общини съвместно със структурите на МВР трябва да организират контрола върху пропускателния режим на автогари и жп гари, да се извършва мерене на температура, да се да указва съдействие при установена нужда.

 

РЗИ да организира поставянето на обозначителен знак за карантина върху входната врата на жилището.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *