Партньор на Проватон
 Проф. Стоян Маринов: Ако има туристически сезон, той ще е най-слабият от години във Варна!

Проф. Стоян Маринов: Ако има туристически сезон, той ще е най-слабият от години във Варна!

Сподели в

Ситуацията е безпрецедентна. Не само туризмът, всички не сме се сблъсквали с подобна криза, но специално на туризма тя се отразява най-силно засега. Това коментира за Varna24.bg проф. Стоян Маринов от УС на Варненската туричстическа камара и декан на факултет “Управление” в Икономически университет – Варна.

“Срещахме се в Туристическата камара, даже подготвихме една декларация заедно с други колеги от браншовите организации, за съдействие на бранша в рамките на възможното, защото нещата са крайно обезпокоителни. Особено за туроператори, които се занимават с изходящ туризъм. Те са спрели работа в момента. Никой не влиза в офисите им и не само това. Много хора, които си бяха резервирали пътувания за месеци напред, започват да анулират тези пътувания и да си искат парите обратно. Става въпрос за клиенти, резервирали пътувания за ноември в края на годината. От друга страна, за сезона се случиха ранни записвания и вървяха добре, но преди да възникне тази пандемия. Около 50% от легловата база бяха заети, но нови записвания в момента не се случват. Виждаме, че и в западноевропейските страни се налагат ограничителни мерки и това притеснява хората, въздържат се от записвания.

Нямаме засега данни за някакви драстични лавинообразни анулации на направени резервации за летния сезон. Ако това продължава, нищо чудно и това  да се случи. Големи туроператори вече обмислят  да предоговорят контингентите нашите комплекси, т.е. да ги редуцират . Това е свързано със силно намаленото търсене в момента в Западна Европа.

Резервациите за предстоящите Великденски и Майски празници поне към момента не са масово отменяни. Причината може би е в това, че 90% резервациите са от румънски туристи, а те са по-устойчиви срещу притесненията. Ако всичко се размине и до края на март успеем да преодолеем поне пика, може да се случат в добра насока нещата. Както виждаме обаче, на този етап няма никаква яснота какво предстои. Ако заболеваемостта продължава да нараства, е много вероятно и резервациите за тези празници да се провалят. Ако всичко това не отшуми до края на април, може и да няма сезон. Ако преминат всички тези лавинообразни заразявания, ще има сезон, но доста по-слаб, може би един от най-слабите, които сме имали напоследък.

След решението да се обяви извънредно положение ще бъдат взети и допълнителни решения н аобластно равнище в сферата на туризма.  Ето, ИУ-Варна цяла седмица беше затворен, сега не знаем какво ще се случи.

Всичко това ще засегне хотели и заведения за хранене. Засега няма затворени обекти. Над 100 000 човека са пряко ангажирани с туризма в България, говоря за персонал, а индиректно около 300 000 души си изкарват хляба покрай туризма. Но не само туризмът е засегнат. Какво да кажем за екскурзоводите, които изцяло разчитат на туризма, нямат други доходи и са силно притеснени. Те започват да работя през април-май, те са сезонни работници и това, което са изкарали миналото лято, ще се стопи. Държавата, доколкото има ресурси, при всички случаи ще помогне, защото си има механизми. Давам за пример Германия, която е използвала подобни механизми при финансовоикономически кризи като тази от 2009 г.  и по време на ТОРС през 2003 г. Първата стъпка, е осигуряване от държавата на гарантирани кредити за малки и средни предприятия с изчерпан ресурс . Втората стъпка е свързана с разсрочване на кредити, чийто предприятия не могат да ги плащат. Следващата стъпка е отмяна и разсрочване на данъчни задължения, плащания по осигуровки и т.н. Така държавата може да помогне на бизнеса да се преодолее кризата и трябва да е споделена загубата. Всеки трябва да помогне-държавата, общината, самият бизнес, работниците, за да продължим да живеем.

Питате ме дали има специално отношение към китайски граждани от страна на хотели и заведения във Варна, нямам информация да се е стигало до ексцесии и да не са допускани подобни клиенти, но за жалост паниката поражда и неадекватни действия”, коментирапро. Маринов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *