Партньор на Проватон
 Да остана или да напусна?

Да остана или да напусна?

Сподели в

Повечето от нас не смятат рок групите за източник на проницателни кариерни въпроси. Но точно това ни предлага английската пънк група „The Clash“ в песента „Should I Stay or Should I Go?“

 

Ако сте в положение, в което се притеснявате от кариерни проблеми като възходяща мобилност или работна среда, как да разберете кога е време да напуснете – или да останете и да се опитате да работите, преодолявайки предизвикателствата?

 

Често няма прости отговори или много възможни избори: Ако останете, как ще се справите с работните предизвикателства? Ако си тръгнете, как ще го направите без да изгаряте мостове след себе си, да си поставите цели за следващата си позиция и след това да изградите подходящата стратегия за търсене на работа?

 

Човешкият мозък често възприема предизвикателствата на работното място като заплаха, като неизпълнение на защита и се опитва да опрости ситуацията. Тези първоначални инстинктивни реакции могат да настроят бъдещото ви мислене и да се превърнат в бягство, което ще попречи на правилното вземане на решения.

 

Когато бяхте дете, охраната на кръстовището може да ви е казала: „Спри, огледай се, ослушай ке“, преди да преминете на улицата. Този съвет може да ви послужи добре. Има, обаче, три прости начина да осмислите по-добре ситуацията.

 

Разширете мирогледа си

 

Когато възприемате предизвикателствата на работното място като заплаха, способността за мислене намалява, а предубеждението засилва историята, която умът генерира. За да забавите процеса и да разширите перспективата си, изучете мислите си през следните четири кадъра. Отделете време, за да уловите мислите си, като ги напишете или запишете, за да ги анализирате по-обективно.

 

Първи кадър: Вижте историята си по-пълно

 

Отделете няколко минути и помислете каква история си разказвате за тази роля в момента. След това се отдръпнете като наблюдател и преиграйте историята. Както правите, пояснявайте. Какви реакции виждате? Какви емоции възникват? Какви страхове може да има отдолу? Какви защитни импулси са в движение, като борба, полет, замръзване, успокояване, изключване или изтръпване? Анализът на реакцията на системата ви забавя ускорения влак.

 

Втори кадър: Какво друго е възможно?

 

Сега помислете какво друго би могло да се случва в личния ви живот или в този на вашия шеф или колеги и генерирайте колкото се може повече различни отговори. Помислете какво още може да допринесе за това работно предизвикателство в по-широк контекст, например засягайки дадена икономика, индустрия, организация. Как вашето поведение би могло да допринесе за това предизвикателство за работа?

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *