Партньор на Проватон
 Уроци по бизнес от Youtube

Уроци по бизнес от Youtube

Сподели в

Държейки шестограм в омазана с грес ръка, Жоао Круз изглеждаше като типичен професионален мотоциклетист. Ако погледнем пет години назад обаче, този 39-годишен бивш журналист едва знаеше как да поправи спирачен кабел.

“За да бъдеш добър механик, ти трябват инструменти и знания. Имах инструментите, но имах нужда да придобия знанията”, каза Круз, който в момента е собственик на малък бизнес за велосипеди под наем в португалския град Порто.

Техниката му за успехите

Жоао Круз прекарва една година в гледане на Youtube tutorials (уроци) за поддръжка на велосипеди, разказва The Guardian.

Предимството на този вид обучение е, че то може да бъде достъпно безплатно, навсякъде и по всяко време.

До днес той все още редовно влиза в уебсайта за “съвети и трикове”, когато се сблъсква с някакви проблеми в дейността, която извършва.

Круз не е единственият. Навсякъде по света все повече предприемачи се обръщат към видео уроци в YouTube, които да им помогнат да научат избрания от тях вид търговия.

Друг пример е Холи Уинтър, професионален шивач на преводач от Фарнбъро в Хемпшир. Самоубочаващата се шивачка се отнася към YouTube като към личен инструктор, използвайки го за обучението си във всичко – от “сглабяне” на корсети до ремонт на шевната ѝ машина.

“Винаги, когато се сблъскам с нещо, което не съм правила досега или ако трябва да усвоя нови умения, намирам релевантен урок в YouTube”, казва тя.

“Освен широкия спектър от темите, обхванати от платформата, е налице и фактът, че информацията е безплатна и лесно достъпна. Алтернативата става особено различаваща се, ако я сравним с времето и разходите за традиционните възможности за обучение в личен план”, добавя Уинтър.

Чинело Ава притежава бизнес за декориране на торти, базиран в Лондон. Тя намира повечето експерти в YouTube за “изненадващо отзивчиви”.

“Ако зададете въпрос в коментарите на известни tutorial влогъри, те обикновено отговарят… но ако отидете на дневен курс и имате последващи въпроси, може да не успеете да ги зададете на обучаващите”, казва Ава.

Разбира се, не всичко в YouTube е качествена информация – и не всички негови участници са усърдни да реагират релевантно на този факт.

Въпреки това Ава все още оценява това като безопасно пространство за усъвършенстване на търговията си: “Ако някой има хиляди последователи в YouTube, е лесно да си помислите, че въпросите ви изглеждат глупави, но моят опит е, че хората с удоволствие са готови да им отговорят”.

Тай Алегбе също се съгласява. “Научаването на напълно нов набор от умения може да изглежда плашещо”, казва съоснователят на fintech стартъп. И така, способността да стартираш в началото и да напредваш, докато се развиваш става голямо предимство за всеки предприемач.

В неговия случай предизвикателството е било да се постигне скорост с основно кодиране. Първоначалните му страхове били облекчени, след като видял, че много влогъри в YouTube не са гении, а “нормални хора”. Както той отбелязва: “Сърфирането в интернет и научаването, че тези експерти са точно като теб, наистина помага”.

YouTube, който е собственост на Google, обича да популяризира услугата си като практичен инструмент за учене, а не просто хранилище на тийнейджърски влогове и забавни видеоклипове с котки. Според собствената статистика на компанията, девет от 10 потребители по света възприемат платформата им като “място за учене”. За да се върне наблегне на тази си възможност, платформата има специален канал за обучение за съдържание, ориентирано към образованието.

Проучване на изследователския център Pew е установило, че видеоклиповете “как да…” са причина за 51% от всички потребители на YouTube в САЩ.

По същия начин в Нова Зеландия 57% от “милениалите” в YouTube виждат сайта като място за “достъп до знания и усвояване на нови кариерни умения”. Междувременно в Австралия подобна част (54%) избират да гледат YouTube, когато имат въпрос.

Чарлс Лому от Сидни е бръснар. Отпаднал от гимназията, той описва как той използва YouTube, за да комерсиализира суматохата около себе си чрез фризьорство: “Правих си прически сутрин, но никога не съм гледал на това като на професия, защото никога не съм бил в училище за фризьори. И тогава се обърнах към YouTube”.

Днес Лому ръководи собствена бръснарница, използва уменията си, за да преподава занаята на изключени ученици от местната гимназия. И също е станал влогър.

Научаването на търговия или каквито и да е умения чрез YouTube не върви без недостатъци. Платформата има проблем с контрола на качеството. Освен това рядко се намират по-задълбочени уроци за нещо в по-тясна сфера, което прави tutorial-ите практични, но рядко експертни.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *