Партньор на Проватон
 Първото безплатно училище за графити артисти е във Варна

Първото безплатно училище за графити артисти е във Варна

Сподели в

Във Варна функционира първото в страната безплатно училище за графити артисти. Училището може да посещава всеки, притежаващ у себе си страст към рисуването, без възрастови ограничения, като за подготовката на графити артистите се грижат различни художници.

Създателят на Българско графити училище. Той е 25-годишен самоук художник, който заряза работа в международна софтуерна компания, за да се отдаде на страстта си по рисуването.

Дамян Николов рисува от 11 години, като през последните 5 доста по-интензивно по фасади и други по-големи открити и закрити пространства. Графитите твори с помощта на спрей, четкa и аерограф. От май миналата година преподава уменията си в Българското графити училище. В началото е единственият преподавател, а сега са вече няколко.

Обучението става и на принципа на килийното училище. Тези, които имат умения в рисуването на портрети, или в областта на калиграфията, показват и на другите. И като във всяко училище, и тук учениците имат домашно. Обмисля се идеята и за въвеждане на дипломи.

Учениците в школата за графитъри са на възраст от 12 до 32 години. Освен от Варна, има ученици и от съседни населени места, и дори от Шумен. Момчетата и момичетата са почти по равно.

Заниманията са веднъж седмично в артзоната на магазин в центъра на морската столица. Помещението е предоставено безвъзмездно от бизнесмен. А материалите се купуват със средства от спонсори или са спечелени от работа по различни проекти.

Имиджът на графити културата страда от драскачите по стените, според създателя на варненското графити училище. Смята, че сериозните графити артисти не рисуват по паметници и стари сгради. А нагласите в обществото спрямо този вид улично изкуство имат нужда от малка пренастройка.

В градската среда на Варна няма нито едно свободно места за графити. В същото време 99 на сто от сградите в морската столица са сиви. Изрисуване на фасадите на някои от тях би променило облика на града, смята младият художник.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *