Партньор на Проватон
 „ОБИЧАМ ТЕ, НО СЕБЕ СИ ОБИЧАМ ПОВЕЧЕ“

„ОБИЧАМ ТЕ, НО СЕБЕ СИ ОБИЧАМ ПОВЕЧЕ“

Сподели в

Спомняте ли си тези думи на Саманта от „Сексът и градът“?

Любими са ми тези думи на Саманта Джоунс. Защото са точно това, което всеки трябва да може да казва. И да научи детето си също да може.

Само че доста от нас са възпитавани по различен начин. В романтичните филми пък все някой за някого се жертва… в името на любовта. Трябвало да поставяме нуждите и желанията на другия пред своите собствени, иначе не било любов…

Утре е 14 февруари. Ще бъдем заляти от сърца и рози, ще подаряваме и получаваме подаръци и ще организираме изненади за любимите си хора. Преди това обаче нека се замислим за нещо според мен по-важно – любовта към себе си. Защото без нея е невъзможно да бъдат изградени пълноценни и здравословни взаимоотношения. Затова нека първо да развенчаем три мита по темата.

Мит 1: Ако обичате себе си, сте егоистични и нарцистични

Обичайки себе си, вие сте по-позитивни, уверени и силни

Нарцисизмът по-скоро говори за липса на самоувереност, себеприемане и за комплекси. Любовта към себе си не е синоним на егоизъм, тя не означава да пренебрегвате нуждите на всички останали, да сте обсебени от собствената си личност и от всичко, което правите и ви се случва. Става въпрос за позитивна връзка със себе си, в рамките на която се грижите за себе си и подкрепяте себе си. Това ви мотивира да следвате целите и мечтите си, тъй като вярвате в тях и в своите способности.

Мит 2: Колкото повече селфита, толкова повече обичате себе си

Не демонстрирането, а самото отношение към себе си е важно

Вероятно хората, които публикуват по 10 селфита на ден, харесват себе си. Казвам вероятно, защото понякога е точно обратното: когато не си сигурен в себе си, но пък събираш куп сърца и лайкове, може би в твоето съзнание нещата започват да изглеждат различно. Така че не е нужно да публикувате селфита, за да покажете колко обичате себе си. Всъщност няма нужда да казвате на никого за това. Вашите действия и начин на мислене обаче трябва да отразяват любовта, която изпитвате към себе си.

Мит 3: Да обичате себе си, означава да се грижите за себе си

Това е само една от формите на любовта към себе си

Когато обичате себе си, се грижите по-внимателно за себе си във физически и психически план. Но неща като гореща вана, масаж, йога, малко бягство извън града, вечер с момичетата (тук допълнете списъка с всички любими неща, които обичате да правите, или с нещата, които обичате, но за които рядко ви остава време) не са единствените начини да практикувате любов към себе си. Става въпрос за пълно и осъзнато приемане на себе си – на всички положителни и отрицателни черти, на цялата ви същност.

Практикувайте

  • Внимавайте как „разговаряте“ със себе си. Дръжте под контрол своя вътрешен глас. Когато стане прекалено критичен и назидателен, го коригирайте.
  • Грижете се за тялото си. Открийте дейност или спорт, които ви доставят удоволствие, и се радвайте на часовете, посветени на тях (спортът не е наказание). Обичайте тялото си въпреки неговите несъвършенства.
  • Научете се да получавате комплименти. Когато някой ви направи комплимент, усмихнете се и кажете „Благодаря“. Има изненадващо голям брой хора, които не умеят да приемат комплименти.

И накрая, не е нужно като Саманта да се разделяте веднага с някого. Просто не забравяйте да си повтаряте от време на време думите ѝ, които използвах за заглавие. Ако не друго, здравословно е.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *