Партньор на Проватон
 „Солвей Соди“ отчете своите проекти, насочени към обществото

„Солвей Соди“ отчете своите проекти, насочени към обществото

Сподели в

Само през 2019 г. „Солвей Соди“ и филиали проведоха 32 инициативи, насочени към обществото, с активното включване на над 30 % от служителите в доброволчески дейности. “Според принципите на нашата  стратегия ние работим в тясно сътрудничество с местните администрации за управление на съвместни проекти в областта на образованието, културата и здравеопазването. Активно подкрепяме социалните заведения, училища, университети и болници в региона”, заявяват от компанията.

Някои от най-мащабните и получили широко признание дейности през последните години са:
Проект за безопасност на децата в автомобилите „С предпазен колан на задната седалка“: мащабна инициатива на „Солвей Соди“ и партньори с две основни цели: образователна, насочена към обучение на децата за безопасно пътуване в автомобила, и привличане вниманието на цялото общество и най-вече на родителите, към този проблем.

Проектът започна през 2016 г., когато, чрез интерактивна презентация бяха обучени над 14 000 деца от 1 до 4 клас от общините Варна, Девня, Белослав, Провадия, Суворово. Продължихме през 2018 г. с обхващането на още 3 500 деца от 1 до 2 клас.

През 2018 г. инициативата беше подкрепена от Президента на Република България и се провежда под неговия патронаж.

Отново през 2018 г. инициативата беше подета и на територията на област Шумен и прилагането й започна с много голям успех.

Работата по този проект ще продължава и занапред.

Подкрепа при създаване на Професионални паралелки в СУ „Васил Левски“, гр. Девня – съвместен проект на Агрополихим, Девня Цимент и Солвей Соди:
През 2016 г. започна работата по създаването на професионални паралелки в СУ „Васил Левски“, гр. Девня. Община Девня, ръководството на СУ „Васил Левски“ и трите големи индустриални предприятия на територията на Девня – „Агрополихим“, „Девня Цимент“ и „Солвей Соди“, обединиха усилията си и за трета поредна учебна година общо над 110 деца се обучават в специализираните паралелки по Автоматизация на непрекъснати производства и Електротехника.
Основната цел на кампанията е дългосрочна инвестиция в образованието и бъдещето на гр. Девня. Инициативата многократно е отличавана като добра практика между местната власт и бизнеса и получава широко признание на национално ниво.

Ден за доброволчество в Група Солвей: 
През 2019 г. за първи път в историята на Група „Солвей“ служители от над 160 обекта в целия свят обединиха сили с местните общности за първия „Ден за доброволчество“ на компанията.

През 2019 г. темата на инициативите беше „Опазване на околната среда“. „Солвей Соди“ и неговите филиали участваха активно в глобалната инициатива на Група „Солвей“, като дадоха своя принос за обществото и природата със засаждането на 400 вечнозелени дръвчета в парк „Разсадника“ в Девня, в археологическия обект „Провадия-Солницата“ в гр. Провадия, с. Чернево. С нас бяха над 60 ученици от професионалните паралелки в СУ „Васил Левски“, деца от помощното училище в с. Кривня, Провадия, ученици от ОУ „Христо Ботев“, с. Чернево, както и представители на местната администрация.

Безопасност на децата в Първия учебен ден – боядисване на пешеходни пътеки пред училищата и детските градини в град Девня: 
Инициативата „Безопасно пристигни за първия учебен ден“ беше подета от отдел „Здраве и безопасност при работа“ в „Солвей Соди“. На 12 септември 2019 г. десет пешеходни пътеки в районите около три училища и две детски градини на територията на град Девня грейнаха в снежно бяло.

Подкрепа за намиращия се на територията на Провадсол археологически комплекс ПРОВАДИЯ-СОЛНИЦАТА – НАЙ-СТАРИЯТ ГРАД В ЕВРОПА:

Комплексният праисторически обект Провадия-Солницата представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 – 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200 г. пр. Хр.). Сред основните предпоставки за това са специализираното производство на сол и успешната търговия на далечни разстояния с този жизненоважен за хората продукт.


Обектът е разположен е на 6 км от Провадия, на територията на завода за разсол Провадсол, който подкрепя археологическите разкопки от самото начало през 2005 г. Обектът се състои от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некропол. Заема площ от около 130 дка.

Желанието на община Провадия е обектът да придобие национално значение и да се посещава от туристи от цялата страна и чужбина. Солвей Соди и Провадсол активно съдействат в тази дейност.

“Солвей Соди” АД многократно получава признания и награди като отговорно към обществото дружество.

През 2018г.  и 2019г. „Солвей Соди” получи Националната награда за социални иновации на Министерството на труда и социалната политика, както и Награда за „Превъзходство в иновациите“. „Солвей Соди“ се гордее с първите си награди за качествено управление на околната среда, като например  за „Най-зелена компания“, категория „Индустрия“, 2017 г., както и с другите отличия в  сферата на екологичната отговорност – „Инвеститор в околната среда“, „Принос към зелената идея“ и др.  Като социално отговорна компания “Солвей Соди” регулярно подпомага образованието, здравеопазването и културата, като получава признания за проектите си с образователна насоченост в сферата на бизнеса, за социална отговорност, за инвестиции в обществото и много други.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *