Партньор на Проватон
 Военноморският музей във Варна няма да работи на 3 март заради коронавируса

Военноморският музей във Варна няма да работи на 3 март заради коронавируса

Сподели в

Традиционното безплатно посещение за варненци и гостите на града във Военноморският музей на Варна за Националният празник, 3 март, се отменя, научи Varna24.bg.

Мерките са във връзка с превенцията относно разпространението на коронавирусът, съобщават от музея.

“Предвид нарасналата опасност от разпространение на коронавируса на територията на Европа и обичайното струпване на много хора във вътрешната експозиция на Музея в Дни на отворени врати, по препоръка на здравните власти на 3 март Военноморският музей няма да работи”, гласи съобщението.

Както медията ни информира, на 28 февруари (петък) от 11.00 часа в зала “Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата “Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния военноисторически музей.

Посетителите на музея ще имат възможност да видят три от петте оригинални знамена на Българското опълчение, пренесли през десетилетията стремежа към постигане на желаната свобода. Това са знамената на 1-ва и 5-а опълченска дружина, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Третото знаме е известно като знамето на Горнооряховските въстаници. Ушито за Априлското въстание, то е връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война и се развява в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението и трите знамена участват във войните за национално обединение.

Изложбата “Знамена на свободата“ ще гостува във Варна до 26 март. Очакваше се на 3 март посетителите да могат да видят безплатно изложбата.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *