Партньор на Проватон
 Проф. Анелия Клисарова: Варна има нужда от инфекциозна болница

Проф. Анелия Клисарова: Варна има нужда от инфекциозна болница

Сподели в

Важно е общинските здравни заведения, не само да съществуват, но и да осигуряват достъпно и качествено обслужване на пациентите, това каза в обзорното предаване на Радио Варна “Позиция“ председателят на комисията по здравеопазване във Варненския общински съвет проф. Анелия Клисарова. Според нея, Варна има нужда от нова и модерна инфекциозна болница, а Тубдиспансера би могъл да бъде преместен в новото лечебно заведение. На въпрос: “Как би могло да се финансира изграждането на инфекциозна болница?“, Анелия Клисарова отговори:

Общината дава годишно около 600 хиляди лева на Тубдиспасера. Възможно е да бъде изтеглен заем за построяването на болницата и общината, вместо да дава пари за Тубдиспасера, да плаща, примерно, 300 хиляди вноска по кредита на година.

Допълнителните два милиона лева за здравеопазване, които са включени в общинския бюджет за този година, не са достатъчни, коментира още общинският съветник от “БСП за България“ и допълни, че средствата са увеличени заради по-високата минимална работна заплата.

По повод промените в Закона за висшето образование, проф. Анелия Клисарова заяви, че някои от тях са положителни, но други са спорни. Като плюсове бившият министър на образованието определи мандатността на ректорите, отделянето на повече средства за дефицитните специалности и ограничаване на възможността преподаватели на 65 и повече години да кандидатстват за ръководители на звена във ВУЗ-овете.

Спорни са въпросите за това дали картата на висшето образование трябва да бъде на професионален или на териториален принцип и дали ректорите трябва да сключват трудови договори с Министерството на образованието. “За” идеята за договорите са ректори, които разчитат повече на помощ от държавата. Да не забравяме обаче, че висшите училища са автономни. Според мен държавната регулация трябва да се осъществява чрез механизмите за финансиране.

Някои от основните проблеми в образованието можат да бъдат решени чрез въвеждане на мерки, които не са популярни, но ще бъдат ефективни, посочи още Анелия Клисарова и даде пример с намаляване на държавната поръчка и ограничаване или забрана за откриване на филиали на университети.

Проф. Клисарова подчерта, че подкрепя идеята за това един преподавател да е професор само в един университет, а не, както е сега – в няколко висши училища.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *