Партньор на Проватон
 В сърцето на Балкана – Валевци

В сърцето на Балкана – Валевци

Сподели в

Днес ще ви разкажа за едно невероятно късче от България, което открих преди около две години, и за възможностите за туризъм които дава.

Това е село Валевци.

Намира се в резерват “Централен Балкан”, местността Лъгът на около 30км. от Севлиево. С населението си от по-малко от 20 души предлага, тишина и спокойствие за почивка сред природата. И тук някой ще каже: “Но какво ще правим там? “, а всъщност възможностите са необятни. Има достатъчно къщи за гости където да отседнете, моят избор е “Къща за гости Валевци” https://guesthousevalevtsi.com/

Тук домакините винаги ни посрещат толкова топло и радушно, че няма как човек да не пожелае да се върне отново и отново. Разположена на брега на реката е прекрасно място за посещение през всеки сезон.
Само на 2 км. се намира и невероятната горска резиденция Бедуин > https://bedouin.bg/
Тук наистина попадате в едно райско кътче в сърцето на гората.

 

 

Всичко е създадено с много желание, труд и хармония с природата, препоръчвам ви да опитате домашният им био сок от ябълки или чаят от горски билки, докато сърничката Мими ви прави компания. Истинско вълшебство!
Следващото място което можете да посетите е Държавната животновъдна станция “Росица” местност Лъгът. Тук имате възможност да видите множество диви животни в естествената им среда, разбира се, ако те решат да ви зарадват с появата си. Животните са абсолютно свободни и може да се видят сърни, елени, диви прасета и дори мечки. Можете да пояздите елитни породи коне и да се наслаждавате на природата.

 

Лъгът е изходен пункт към върховете Мазалат и Ботев, като преходът до хижа Мазалат от тук е около 4 часа.
Само на 11км от Валевци се намира и Батошевският манастир.

 

Разположен на висок склон над река Росица, манастирът е основан през 13 век и наистина носи духа на времето си. За мен той бе много красив и заслужава да му се обърне внимание.
Малко по далечко от Валевци, близо до Тетевен се намира Еко пътека “Под пръските на водопада”, която води до едноименния тетевенски водопад Скока.
От паркинга пътеката е изключително лека и приятна, преминаваща покрай река Козница, живописно криволичи ту от едната страна на реката, ту от другата.
Изградени са множество мостчета, беседки и пейки. След около 15-20 минути вървене стигаме до водопада, чиято височина е 15 метра. Разбира се водопадът е най- пълноводен през пролетта, но през всички сезони има вода макар дебитът да е малък.

До тук ви споделих една малка част от възможностите който предлага това райско кътче в сърцето на Стара Планина, но разбира се вариантите не свършват тук.

Габрово, Боженци, Априлци, Троян, Тетевен, Рибарица и множеството еко пътеки и маршрути са наоколо и заредени с приключенски дух имате много възможности за разходки. А аз ще се върна отново за да открия нови места и приключения.
https://dreamandtravelbyivivanova.blogspot.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *