Партньор на Проватон
 Съдът не допусна изграждането на нова висока сграда до Музея по история на медицината във Варна

Съдът не допусна изграждането на нова висока сграда до Музея по история на медицината във Варна

Сподели в

Административният съд в морската столица отмени заповедта на главния архитект на Община Варна Виктор Бузев за изработването на проект за Подробен устройствен план на нова висока сграда, намираща се на бул. “Приморски” до Музея по история на медицината. Решението е взето след разглеждане на жалба от УМБАЛ „Света Марина“, която е собственик на част от имота, съобщиха от съдебната институция за Moreto.net.

 

Заповедта на главния архитект е в резултат от заявление на заинтересованата страна „Юнион Тур“ ООД, която иска да се измени отреждането на въпросния имот от „за обществено обслужване“ в такова „за жилищно строителство“. Иска се също с новия ПУП-ПРЗ да се допусне застрояване в рамките на максимално допустимите параметри за градоустройствена зона Ц2.

 

Към настоящия момент имотът на „Юнион Тур“ ООД се ползва като обществен паркинг. Според жалбоподателя заинтересованата страна цели безвъзмездно да придобие част от имота на лечебното заведение, върху който са изградени и съществуват 2 сгради, които притежават статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Това са възрожденска сграда в комплекс с параклис „Свети пророк Илия“, както и известната сред варненци първата дарителска болница в България, в която се помещава експозицията на единствения на Балканския полуостров Музей по история на медицината.

 

Съдът счита, че ответникът е допуснал съществено нарушение на административно производствените правила, тъй като не е уведомил УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД и Варненската и Великопреславска Митрополия, която стопанисва параклиса за откриване на процедурата по изменение на ПУП-ПРЗ пред Главния архитект на Община Варна.

 

След съдебно-техническа екпертиза от вещо лице архитект беше установено, че въпросният имот попада в зоната на стария градски център, в който се препоръчва (без да се ограничава) „ниско” до „средно застрояване” с кота корниз 15,00 м.

 

В заключение съдът налага извода, че оспорената в настоящото производство Заповедна главния архитект на Община Варна е в нарушение на законовите изисквания за форма и съдържание.

 

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаван

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *