Партньор на Проватон
 Виктор Бузев: Естакади на възлови кръстовища ще облекчат трафика във Варна

Виктор Бузев: Естакади на възлови кръстовища ще облекчат трафика във Варна

Сподели в

В новия бюджет са заложени средства за проектиране на три кръстовища на 2 нива във Варна. Целта е да се избегнат светофарите и да повиши пропускливостта на основните пътни артерии.

 

Това съобщи главният архитект на Варна Виктор Бузев. Става дума за кръстовищата на булевардите „Христо Смирненски“ и „Цар Освободител“, „В.Левски“ и „Осми Приморски полк“ и „Вл.Варненчик“ и „Република“ до „Елпром“.

 

Много надежди за облекчаване на трафика се възлагат на новото кръгово под „Максуда“. Истината обаче е, че все още нямаме културата да ползваме новите кръгови кръстовища. Такива има по целия свят, с времето ще свикнем, каза още Бузев.

 

Според него с изграждането на мегабулеварда „В.Левски“ интензитетът по основните пътни артерии като бул. „Вл.Варненчик“, „Цар Освободител“ и „Сливница“ е намалял.

 

Той поясни, че в бъдеще Варна ще се развива на юг. Това предвижда и приетият през 2012 г. Общ устройствен план. Затова и инфраструктурата в район Аспарухово постоянно се одобрява.

 

През т.г. се очаква да се започне работа и по втората морска градина на Варна – Аспаруховия парк. Зелената система ще се разширява и с облагородяването на крайградските паркове „Джанавара“ и тези при с. Константиново и с. Звездица. Ако тя е в баланс със застрояването усещането за презастрояване ще затихне, смята главният архитект.

 

Лично аз смятам, че Варна е изключително зелен град и това мнение споделят и много мои чуждестранни колеги, добави той.

 

След година – година и половина старата сграда на Софийска банка на ул. „Преслав“24 ще блесне. Благодаря на моите съграждани, които разбраха какво е да си собственик на паметник на културата, каза още главният архитект.

 

В момента се укрепва фасадата на въпросната сграда, предстои прочистване на компрометираните вътрешни между етажни конструкции, изграждане на платформа за реставратори на покрива.

 

Целта е успешно възстановяване на фасадата и на скулптурните композиции. Реставрации на обекти, паметници на културата, вървят и на още няколко места в града.

 

Що се отнася до недобросъвестните собственици, след изготвянето на проект общината ще тегли кредит за ипотекиране на имотите им, които ще станат общинска собственост, обясни Виктор Бузев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *