Партньор на Проватон
 Работа 24/7? Откажете!

Работа 24/7? Откажете!

Сподели в

Понякога казваме „да“ на задачи или проекти, защото не искаме да се натъкваме на некомпетентни или мързеливи колеги. Или ще кажем „да“ от вина или подложени на някакъв външен натиск.

Независимо от причината, поради която се съгласяваме да направим нещо, запомнете, че силата да откажете е във вашите ръце. Въпреки че има тенденция мениджърите да ценят служителите си, които са многофункционални и умеят да „жонглират“ със задачите на работното място, трябва да признаем, че прекаленото натоварване вреди на производителността и работния процес.

Ако имате проблеми да отказвате допълнителна работа, ето няколко стъпки, които да предприемете, за да възстановите баланса между личния и професионалния си живот.

Не се преуморявайте

Работата определено е важна, но не поставяйте живота си над нея. Преумората няма да ви помогне да успеете, тя само може да навреди на качеството на вашата работа.

Кажете „не“ на среднощните имейли

Проверката на входящата ви поща означава, че сте готови да изпълнявате още задачи, дори когато сте извън офиса. Не позволявайте това да се превърне в навик! Изключвайте известията на пощата в извънработно време, за да успеете да си отпочинете от дългия работен ден.

Не приемайте всяка оферта без да си помислите

Когато се появи нова възможност да свършите допълнителна работна оферта, уверете се, че сте разбрали какво всъщност ви се предлага. Това не означава да отхвърляте веднага предложението. Напротив! Отделете си няколко минути, за да прецените дали ще имате достатъчно време да изпълните качествено новия ангажимент и едва тогава дайте своя отговор.

Знайте своята стойност

Осъзнайте, че имате стойност и че вашите мисли и мнения са ценни. Отказът ви не означава, че ще бъдете по-малко харесвани или че сте егоисти. Да кажете „не“ означава, че вашето здраве е по-важно от одобрението на околните. Имайте предвид, че когато работите по график, всяка минута се брои. А ако постоянно се чувствате принудени да поемете все повече задачи, накрая ще се окажете стресирани, непродуктивни и притиснати от времето.

—————————————————————–

Източник: Питър Икономи за Inc.com

Редактор: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *