Партньор на Проватон
 Сроковете за изграждане на новата варненска библиотека не са притеснителни, проблемът е финансирането

Сроковете за изграждане на новата варненска библиотека не са притеснителни, проблемът е финансирането

Сподели в

Председателят на Общински съвет Варна Тодор Балабанов, не споделя притесненията за изтичане на срока на разрешението за строеж на сградата на новата варненска библиотека, тъй като законодателя допуска удължаване на подобни срокове във времето. Според него няма пречка това да бъде направено и при този казус. Така той коментира в предаването на Радио Варна “Позиция” тревогите на арх. Александър Минчев, член на проектантския екип на архитектурното бюро, изработило проекта за библиотеката. Припомням, че арх. Минчев каза за Радио Варна, че проектът за строителството на нова библиотека във Варна не е включен в инвестиционната програма на общината за тази година, което поставя под съмнение възможността за неговата реализация.

Според Балабанов инвестицията е много голяма и ще се търсят опции за такава, включително и при отварянето на новите европейски програми догодина.

По отношение на приетия общински бюджет тази седмица, Балабанов коментира, че има много пера които са недофинансирани и че никой бюджет не е перфектен, включително и този за 2020-та година. Стремежът обаче е да се обхванат максимално много на брой дейности, но няма как това да се случи на сто процента, допълни той.

Балабанов коментира и протестите срещу застрояването и последният случай от ул. “Роза” в Цветния квартал. „Общината не може да ограничи собственик на имот да го загради”:

Става дума за частен терен, който назад в годините е бил реституиран. Съгласен съм, че има напрежение между живущите, но казуса касае изцяло частна собственост. Няма как да ограничим един собственик да си загради имота. Истината е, че тези процеси са били изпуснати още през 90-те години на миналия век, когато целия този район, както и много други са били презастроени. Коректността изисква да се каже, че собствениците които в момента протестират, са си купили или изградили жилищни сгради една до друга или една в друга. Останал е единствен терен, който сега те настояват да бъде предназначен за озеленяване. За да стане такова нещо обаче, теренът трябва да бъде отчужден.

„Ако отчуждим този имот, би трябвало да постъпим така с всички подобни имоти на територията на общината”, каза Балабанов и допълни, че никой не се ангажира да каже, към настоящия момент това колко ще струва. „В случай, че започнем подобни процедури за колко години напред ще трябва да изплащаме тези терени”, риторично попита той? Той обвини общинските съветници от „Демократична България“ в популизъм, както и че не дават конкретни решения по проблемите. Балабанов се усъмни и в експертизата им, като изрази предположения, че не знаят каква е процедурата по промяна на общ устройствен план.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *