Партньор на Проватон
 Изследване: Дишането влияе върху вземането на решения

Изследване: Дишането влияе върху вземането на решения

Сподели в

Дишането влияе върху процеса на вземане на решения, съобщи „СайънсЕкс“.

„Показваме, че волевото действие е свързано с вътрешното състояние на организма и по-специално с дишането и издишането, но не и с други физиологични дейности като сърдечния ритъм“, каза Олаф Бланке от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария. Той е ръководител на изследването, предава БТА.

В основата му е потенциалът на готовност (ПГ) – сигнал за мозъчна активност, наблюдаван в кората на главния мозък, който се появява не само преди волево мускулно движение, но и преди човек да си даде сметка за намерението да се движи. ПГ е знакът за волево действие, той се появява постоянно при измерването на мозъчната дейност преди актове на свободната воля.

Изследването установява, че произходът на ПГ е свързан с дишането. Редовният цикъл на дишането е част от механизъм, който води до съзнателно вземане на решение и действия на свободната воля. Учените твърдят също, че по-често извършваме волево действие, докато издишваме.

Откритията вероятно ще дадат възможност да се прогнозира кога хората ще извършат волево действие въз основа на ритъма и начина на дишане. Той може да се използва и за прогнозиране на потребителско поведение, както и за фина настройка на медицинска апаратура, която използва интерфейс, свързан с мозъка.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *