Партньор на Проватон
 Никога не пренебрегвайте този симптом след секс!

Никога не пренебрегвайте този симптом след секс!

Сподели в

Важно е здравето ви

Напълно нормално е след секс да изпитвате еуфория, глад, дори вина и срам. Тоест цяла палитра от емоции. Не пренебрагвайте обаче физическите симптоми. Не говорим за схванатите мускули. Говорим за гаденето.

Една от причината за него може да е т.нар. вазовагален синкоп – състояние, което води до припадък. Според гинеколога и медицински директор на Northwestern Medicine’s Centre for Sexual Medicine and Menopause д-р Лорън Стречър: “Контракциите на маточната шийка по време на секс могат да предизвикат вазовагална реакция или рязко понижаване на кръвното налягане и пулса”, обяснява тя. “А това може да ви накара да усетите гадене и дори да доведе до припадък. По принцип влияние върху това има положението на маточната шийка, която се променя по време на цикъла, слизайки по-ниско. А това може да я направи по-чувствителна към проникване.”

© iStock

Друга причина да ви стане зле по време на секс е, ако той е бил прекалено болезнен, което пък може да е симптом за скрито заболяване. “Жените с ендометриоза и възпаление на малкия таз може да усещат болка по време на секс”, казва д-р Стречър. Сред останалите причини може да са различни инфекции или миома, затова ако изпитвате каквато и да било болка, задължително си запишете час при гинеколог.

И друга, много по-рядко срещана причина за гаденето след секс, е психичното заболяване, известно като “разстройство на сексуалното желание”. “Не знаем колко често то се появява при жените, но знаем, че причината за него може да е сексуална травма от миналото или пък израстването в много религиозно семейство, където сексът се е считал за нещо лошо”, обяснява д-р Стречър. В този случай могат да помогнат сеансите с психотерапевт.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *