Партньор на Проватон
 Нова спортна енциклопедия събира спортната слава на Варна

Нова спортна енциклопедия събира спортната слава на Варна

Сподели в

На книжния пазар се появи обемистата “Енциклопедия Варна: Спорт”, научи Moreto.net. Луксозното издание обхваща над 1800 речникови статии, подредени по азбучен ред, богато илюстрирани, с близо 1000 фотографии. Това е второ преработено и допълнено издание на справочника, отпечатан от издателство Морски свят за последните 2 години.

Редакционният екип от журналисти, специалисти, в областта на спорта и известни деятели, възкресява духа и постиженията на поколения елитни варненски спортисти. Онези, които развяха националния флаг на почетната стълбичка по време на олимпийски игри, световни и европейски шампионати, балканиади.

Книгата се превръща в своеобразен разказ в над 300 страници за най-добрите спортисти, спортни клубове, треньори и уникалните за времето рекорди на Варна.

В изданието виждаме началото на спорта в града от Освобождението (1878), след което проследяваме нишката на спортната слава до 2019 г., когато морската ни столица бе обявена за Европейски град на спорта.

Тук е един от символите на Варна, построен в края на първото десетилетие на ХХ в. – Юнашкият салон. В основите му майсторите са вградили посланието към идните поколения – “Смелост, стройност, солидарност, здраве, труд и постоянство”.

Разноцветната енциклопедична мозайка включва имената и биографиите на олимпийците ни Юлиян Русев – в плуването, Андрей Керанов – в гимнастиката, Благой Благоев – в щангите, Ваня Стамболова – в леката атлетика, колоездачът Ненчо Христов,

Ивайло Маринов – в бокса, първият български баскетболист, играл в NBA – Георги Глушков, тенис легендите ни и още много други.

Отделено е дължимото място и на варненските спортисти, участвали в параолимпийските игри, които често остават пренебрежимо в страни от светлините на спортната слава.

Включена е и биографията на популярния алпинист Атанас Скатов – член на варненски туристически клуб, който продължава победния си поход към хималайските осемхилядници. В енциклопедията фигурират десетки имената на шампионите ни в гребането, тайкуондото, гимнастиката, борбата, парашутизма и … дори отборът ни по плажен футбол, за който малцина знаят, че се е класирал сред най-добрите в Европа.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *