Партньор на Проватон
 Арх. Бузев за новата библиотека във Варна: Няма да оставим проекта нереализиран

Арх. Бузев за новата библиотека във Варна: Няма да оставим проекта нереализиран

Сподели в

Откриването на строителната площадка за сградата на новата библиотека във Варна може да стане и тази година, въпреки че няма предвидени средства в бюджета. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” главният архитект на морския град Виктор Бузев, след като проектантите изразиха притеснения, че проектът е в застой и разрешението за строеж може да изтече.

„До изтичане на разрешението остават 14 месеца, след което в рамките на 3 месеца има възможност да се презавери за още 3 години, като презаверяването може да е еднократно. Надявам се в този амбициозен бюджет да се намерят средства. Проектът не може да стане за една година, но се надявам да започне реализацията му. Той е от общоградско значение и мисля, че ще се случи. Няма да оставим проекта да загуби правни действия”.

До три месеца се очаква да бъде обявен международният конкурс за новата визия на Дупката. Бузев се надява през август да бъдат селектирани 10 предложения, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Печелившият проект задължително ще трябва да бъде съгласуван с Министерството на културата заради археологическите находки в района.

Община Варна принудително ще ремонтира пет сгради в центъра на града, които са паметници на културата, но собствениците им не полагат грижи за състоянието им. Ако те после не възстановят вложените средства, общината ще стане съсобственик на имотите.

Бузев смята, че ремонтът на сградата на бившата Софийска банка се извършва отговорно. Вече е приключило укрепването на фасадата и предстои да започнат другите строителни дейности.

Главният архитект не е издавал разрешение за строеж на частен терен до Паметника на българо-съветската дружба, заради който в началото на годината жители от района протестираха. Инвеститорите обжалват мълчаливия отказ в съда.

„На съседния терен три пъти съм отказвал разрешение за строеж, но със съдебно решение сградата върху него вече е факт”.

При строителството във Варна няма бум, а по-скоро то е в застой. Това поне показват броя на издадените разрешителни, които годишно са между 200 и 220. През 2019-та дори се отбелязва малък спад, допълни Виктор Бузев, като уточни, че издадените разрешителни са с 10 броя по-малко от предходната година.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *