Партньор на Проватон
 Кметът: Предстои да бъде разгледана новата транспортна схема на Варна

Кметът: Предстои да бъде разгледана новата транспортна схема на Варна

Сподели в

Предстои да бъде внесена за разглеждане в комисията по транспорт новата транспортна схема на Варна. Това съобщи на заседание на Общинския съвет във Варна кметът Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

Той отговори на запитвания от съветници относно презастрояването на града, поставянето на преместваеми обекти и рекламни съоръжения. Ето какво коментира градоначалникът:

“Днес сесията е от особено значение, трябва да се приеме бюджета на града, който беше гледан от колегите общински съветници на редица комисии. Идеален бюджет вероятно няма, но вярвам, че този бюджет гарантира стабилност и развитие на града през 2020 г. и е добра основа за развитието на Варна, която надявам се Общинския съвет да подкрепи.

Предвид някои изказвания на съветници, знаете, че сме декларирали нежеланието си да се появяват всякакъв вид преместваеми обекти в обхвата на целия град нестандартизирани, неестетизирани. На такива сме били свидетели в годините, от няколко години съм забранил издаването на разрешения за нови такива обекти. Ясно е, че цялата схема за поставянето на търговските обекти трябва да бъде преразгледана, тъй като част от тези обекти са наследени с десетилетия назад и те не касаят този мандат на съвета. В този смисъл приветствам изцяло създаването на комисия, която съвместно с администрацията да направи и ни представи преглед на завареното положение такова, каквото е било, и да се опитаме заедно да създадем съответните правила с промяна на наредбата.

Същото касае и рекламните елементи, и тук няма как да говорим за влияние на пазара. Простичък е механизмът. Знаете, че в града има повече рекламни елементи, визирам табели и билбордове, отколкото е нормално. За голяма част от тях назад във времето са издавани разрешения, които към днешна дата не съответстват на нормативите, отстояния от кръстовища, клас на пътищата, на които се намират и т.н. Факт е, че сме спрели този процес на безотговорно изникване на нови елементи, които загрозяват градската среда. По основните пътни артерии, където правихме ремонти, в голяма степен сме се опитвали да премахнем незаконно съществуващите билбордове и рекламни материали.

Съгласен съм, че трябва да се ревизират условията за издаване на подобни разрешения, защото знаете, че градът е масово облепен от табели, харчим отгоре на всичко ежегодно не малко средства за отстраняване на незаконни такива по протежението на булевардите. Аз лично ще продължа да подкрепям тезата, че реклама трябва да има, но тя не може да е за сметка на естетичния вид на Варна, затова трябва да намерим баланса в тази посока.

По отношение на ПУП-овете, имаме изготвени такива в резултат от възлагания на общината, така и поради частни инициативи. Ще предоставя за разглеждане тези ПУП-ове, защото те много добре илюстрират как се е случило застрояването в различни райони в града, за да видим всички как с приемането на подобни ПУП-ове назад във времето, което не касае администрацията, която е в момента, са допуснати тези строителства, които се случват в момента и които широката общественост счита, че се случват, защото някой разрешава нещо днес. Което не е така. Това са 16 ПУП-а, които сме спрели и не сме процедирали, защото всеки един от тях предполага ново строителство в различните микрорайони. Това е бил механизма, чрез който строителството се случва в момента. Одобряването на тези ПУП-ове минава с решение на Общинския съвет, но нека не само съветниците, а всеки един гражданин да види как се е стигнало до ситуацията днес, и че тази ситуация няма нищо общо с решения, вземани в този или предходния мандат на съвета.

По отношение на транспортната схема, това е също важен въпрос. Със средства от Европейската банка беше избран консултант по техните правила, има изготвено предложение. Във връзка с изграждането на бул. “Левски“, най-мащабното пътно съоръжения на Варна в последните години, което преразпределя трафика в града, задържахме разглеждането на новата транспортна схема с оглед на това да видим какво влияние ще има булеварда върху движението във Варна както в активния сезон, така и изявен него. Смятам, че след като сме натрупали статистически опит вече, може да започнем да разглеждаме новата транспортна схема, която ще внеса за разглеждане в транспортната комисия.

Относно сигналът за разбити тротоари около Музикалното училище, там има стари дървета, чийто корени не може да бъдат рязани безотговорно. А иначе всички средства от синята зона ще бъдат разходвани за ремонт на тротоарните настилки и инфраструктурата. Виждате, че сваляме колите от тротоарите и осигуряваме нормални условия за пешеходците, за възрастните хора и майките с количките”, коментира Иван Портних.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *