Партньор на Проватон
 “Силата на мита” на Джоузеф Камбъл – полезна и отрезвяваща

“Силата на мита” на Джоузеф Камбъл – полезна и отрезвяваща

Сподели в

По разговорите на Джоузеф Камбъл с телевизионния журналист Бил Мойръс в ранчото на Джордж Лукас от 1985 – 1986 година има заснет сериал, но заедно с това съществува и книга. Имаме възможността да проследим сходствата и различията по много важни за хората теми, застъпени в техните религиозни вярвания и митологии, под формата на непринуден диалог между приятели. Светът, сътворението, смисълът, героят, любовта, божественото – кардинални въпроси, които и до днес търсят своите отговори.

Развивайки вижданията си относно човека, природата, обществото и взаимодействията им, Камбъл тръгва от миналото и прави прогнози за бъдещето. Впрочем “предсказаната”от него нужда от нова митология, ориентирана към природата и женското начало, виждаме в действие днес.

Иначе това е полезна, отрезвяваща и караща ни да мислим книга. От разликата между митологията на една земеделска цивилизация и тази на лова и последващото развъждане на добитък, която е наречена “пастирска” (припомнете си историята за Каин и Авел), през онези, в които индивидът е подчинен на обществото или обратното, авторът се опитва да ни внуши, че не е нужно нито да вменяваме вина за случващото ни се, нито да прехвърляме отговорността за собствените си действия и да чакаме опрощение от по-висша сила. Състраданието е това, което ни приближава към Божественото, а Адът и Раят са част от универсалния символ на кръга в чийто център е всеки един от нас.

“Силата на мита” на Джоузеф Камбъл – отново по книжарниците, благодарение на издателство “Сиела”. Преводът е на Иглика Василева.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *