Партньор на Проватон
 Проф. д-р Анелия Клисарова: Варна се нуждае от модерна Инфекциозна болница

Проф. д-р Анелия Клисарова: Варна се нуждае от модерна Инфекциозна болница

Сподели в

Варна има нужда от нова модерна Инфекциозна болница. Това заяви за тв „Черно море“ председателят на постоянната комисия здравеопазване към Общинския съвет проф.  д-р Анелия Клисарова. Сградата е строена преди повече от 50 години и по нея са правени предимно частични ремонти.

 

Според проф. Клисарова новото болнично заведение може да се направи на три крила, едно от които да обслужва болните от туберкулоза. В момента Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина“ приема пациенти с чревни и общи инфекции, но битовите условия не отговарят на съвременните стандарти.

 

Такава модерна болница Варна трябва да има и знам, че това е държавноделегирана функция, трябва да се говори с Министерството на здравеопазването и общината, за да може да започне изграждането, добави тя.

 

Преди дни общинските съветници от ПК „Здравеопазване“ дадоха съгласието си за отпускане на над 2 млн. лв. за ремонти и апаратура на четири варненски лечебни заведения. Сред тях е болница „Света Анна“, чието оперативно отделение не е ремонтирано вече 30 години.

 

Проф. Клисарова коментира и общинските програми за профилактика и рехабилитация. И тази година част от тях са насочени към превенцията на детското здраве като програмата „Аз успявам“, която се бори със затлъстяването.

 

Според лекарите наднорменото тегло при децата не е само проблем на външния вид, а води до сериозни, сърдечно – съдови заболявания.  По данни на ендокринолозите едно от пет български деца е с наднормено тегло.

 

Радослава Христова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *