Партньор на Проватон
 Чартърни полети от Варна до Тбилиси започват тази година, интерес за сътрудничество от Дурас

Чартърни полети от Варна до Тбилиси започват тази година, интерес за сътрудничество от Дурас

Сподели в

Чартърни полети от Варна до Тбилиси ще започнат да се изпълняват тази година, а град Дурас проявява интерес за сътрудничество с морската столица. Това стана ясно на среща на кмета Иван Портних с посланика на Република Грузия Н. Пр. Тамуна Лилуашвили и с Н. Пр. Доника Ходжа – посланик на Република Албания, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

Кметът на Варна запозна своите гости с актуалните проекти и предизвикателства, пред които е изправена морската столица – както по отношение на налагането на нов икономическия профил на града, така и за развитието на образованието, IT и аутсорсинг сектора и изграждането на нова индустриална зона, съвместно с община Аксаково.

По време на разговорите дипломатите подчертаха желанието на своите държави за по-активно сътрудничество с Варна.

“За мен е удоволствие да съм във Вашия град. Имаме установени много добри отношения между Грузия и България, в частност между Варна и Кобулети. Вярвам, че ще поставим на ново ниво тези контакти, още повече, че тази година започва и чартърна връзка между Варна и Тбилиси. Тъй като нямате визи за грузинците, надявам се чрез новите чартърни полети да разберем какъв е туристическият потенциал и как ще се развият нататък тези връзки“, заяви Н. Пр. Тамуна Лилуашвили.

“Вярвам,  че с моето посещение днес откриваме нова страница във взаимоотношенията между Грузия и България, и съответно между двата региона“, сподели още тя и допълни, че е в общ интерес увеличението на търговския обмен на стоки, както и развитието на фериботната връзка Варна – Поти. “Разбира се, друг потенциал за сътрудничество е и образователен обмен между Варна и други грузински градове“, каза Н. Пр. Тамуна Лилуашвили.

“Обсъдихме с кмета на Варна възможността за сближаване между Дурас и Варна като пристанищни градове, тъй като те са началната и крайната точка на транспортен коридор № 8, свързващ Адриатическо с Черно море. Нашата задача е да обединим усилията си с България, за да подтикваме  европейските институции този коридор да бъде реализиран, защото това е от изключителна важност за целия регион“, обясни Н. Пр. г-жа Доника Ходжа.

Тя благодари на България за подкрепата, която  оказва на Албания за интеграция в ЕС. “Дипломатическите отношения между нашите две държави са от 1922 г. и в момента, и в през годините имаме отличен политически диалог, който трябва да развиваме“, допълни посланикът. По думите й стана ясно, че 40 000 български туристи посещават Албания годишно, като страната ни попада в топ 15 на държавите, които посещават Албания.  Между 25 000 и 27 000 съответно са гостите от Албания у нас за година.

Кметът Иван Портних подчерта, че тази среща е добра основа за динамично надграждане за взаимоотношенията на Варна с градове от Грузия и Албания в различни сфери на социално-икономическия живот в краткосрочна перспектива.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *