Партньор на Проватон
 „Варненско лято“ изкушава с амбициозен афиш и световни оркестри (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Варненско лято“ изкушава с амбициозен афиш и световни оркестри (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сподели в

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2020 влиза в своята 94-та година с амбициозен афиш от шедьоври на класиката и съвременни форми.

Почит към 250-годишнината на Бетовен бележи селекцията на произведенията, както и темите на Международния симпозиум, който ще събере цвета на музиковедския елит на Европа в българската морска столица.

На пресконференция в Община Варна беше анонсирана програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020. Директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева приветства журналистите и подчерта огромното значение на фестивала като емблема на Варна.

Зам.-кметът Коста Базитов сподели, че в своята 94-та година първият български фестивал влиза с почит към традициите. Той напомни, че фестивалът се реализира с изключителната подкрепа на Община Варна.

Снимка: Мердин Берберов, “Нова Варна”

„Тази година „Варненско лято“ ще бъде организирано по нов начин, с нови инициативи, сред които се открояват три основни стълба – честването на 250 години от рождението на Бетовен, гастролите на престижни симфонични оркестри като Симфоничния оркестър на Букурещ, на Словенското радио и телевизия, на Истанбул, както и Симфоничния оркестър на БНР и камерeн оркестър „Лист“ от Будапеща.

Фестивалът и културният календар се вписват в туристическата ни инвазия за Варна като град на четири сезона. Ще развиваме нови моменти в летния календар, свързани с туризма в курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци.

Вече започнахме и представянето на „Варненско лято“ в туристическите изложения, в които Община Варна участва – 24 изложения в различни страни по света. Ние развиваме фестивала на основата на традициите, които от 94 години стоят в основата на този културен феномен, сред тях е и участието на проф. Минчо Минчев с неговия майсторски клас.“ Зам.-кметът благодари на целия екип на фестивала – специалистите от дирекция „Култура и духовно развитие“, а също и на медиите.

Артистичният директор на ММФ „Варненско лято“ проф. Марио Хосен призна, че за него е удоволствие да представи програмата на фестивала, особено след престижните европейски награди, които бяха получени миналата година, сред които и наградата на публиката на EFFE.

„Основната линия във фестивала тази година е изграждането на нови културни мостове между културните оператори в Балканските държави”, каза той.

Друг силен момент е гостуването на Букурещкия симфоничен оркестър в една програма, в която ще имаме съчетание от еврейска, будистка и ортодоксална музика под палката на изключително интересния китайски диригент Жин Ванг, който през 90-те години става лауреат на всички големи диригентски конкурси на Европа.

Гостуването на Държавния симфоничен оркестър на Истанбул с трима световноизвестни солисти ще бъде трибют към Бетовен с включване и на рок звучене. Под палката на диригента Мете Волкан Ялчин от Турция елитният оркестър ще отдаде почит към 250-ата годишнина на Бетовен с неговия Троен концерт. Солисти са изключителния цигулар и композитор Александър Марков (цигулка) от Русия/САЩ, звездната Хариет Крийг (виолончело) от Нидерландия и Саркис Балтаян (пиано) от България. Марков ще бъде една енигматична фигура в този концерт и като диригент, и като композитор, който свързва класиката с рока.

Началникът на отдел „Фестивали и проекти“ в Дирекция „Култура и духовно развитие“ Десислава Георгиева благодари на проф. Хосен за програмирането на предстоящото издание на ММФ „Варненско лято“. Тя подчерта и приноса на всички партньори от сцените, на които се реализират многобройните прояви – Фестивалния и конгресен център, Археологическия музей, Аулата на Икономическия университет, Градската художествена галерия, Летния театър, ТМПЦ – Варна.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, представи XI издание на Опера в Летния театър, което ще се проведе от 18 юни до 22 август и ще включи много разнообразни събития в жанровете опера, мюзикъл и балет, като премиерните заглавия са част и от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020.

Снимка: Мердин Берберов, “Нова Варна”

Залагаме високо ниво още в началото с „Аида“ от Верди, емблематичната постановка на Франко Дзефирели, един от най-големите режисьори на всички времена. На 18 юни и 20 август, за пръв път в България, в пълния й блясък ще покажем неговата „Аида“.

Следващото премиерно оперно предложение е „Кармен“ от Бизе на 16 юли, в модерния режисьорски прочит на Академик Пламен Карталов, събрал овациите на критиката и публиката в Япония.

На 11 август предстои премиера на операта „Макбет“ от Верди, която подготвяме в колаборация с Националната опера и балет на Северна Македония, с режисьор Деян Прошев и диригент Бисера Чадловска.

На 14 август във Варна, също за пръв път на българска сцена, ще излезе и премиерата на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, с режисьор Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов.

В модула балет се предвиждат две събития. На 6 юли е планирана голяма Балетна гала с имена от световния балетен подиум, която по традиция поставя Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера. В негова хореографска редакция ще бъде и премиерата на 11 юли на знаковата в света на балета творба „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

На финала проф. Марио Хосен подчерта още един важен елемент от програмата на „Варненско лято“ 20202 – второто издания на Международния симпозиум, който ще се проведе от 25 до 27.06. в Градската художествена галерия и ще бъде посветен на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 можете да откриете в сайта на фестивала.

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери – 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите – на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ – на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията – на място преди събитието.

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия и ФКЦ.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *