Партньор на Проватон
 Антония Йовчева: Повече са средствата за градски празници и естетизация на Варна

Антония Йовчева: Повече са средствата за градски празници и естетизация на Варна

Сподели в

Бюджетът за култура във Варна през 2020 г. е близо 3,5 млн. лв., като увеличение на средствата има по три направления. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик Антония Йовчева, която оглавява ресорната общинска дирекция. Според нея бюджетът е устойчив и добре балансиран.

Заложените пари за „Национални и градски празници” са 566 хил. лв., което е с около 100 хил.лв. повече от миналата година. По това направление се финансират и прояви като Варненския карнавал, Най-дългата вечеря на плажа в „Аспарухово” и Салон на изкуствата през пролетта и есента.

„Ще продължим да развиваме музикалния фестивал „Варненско лято”. Планираме интересни събития, които да привличат в града гости с цел културен туризъм. Акцентите във фестивала се рекламират на туристическите изложения, в които участва Община Варна. Миналата година в програмата имаше над 60 събития с 1500 участници, а тази година ще бъдат повече. Театралният фестивал „Варненско лято” е другото голямо мощно събитие в културния календар на Варна. Ще има изненади и при него, а откриването ще се превърне в събитие за целия град”, коментира Йовчева.

За естетизацията на градската среда в тазгодишния бюджет на Варна са заделени близо 309 хил. лв. Фокусът ще е върху районите „Младост“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“, в чиито открити пространства ще бъдат поставени нови паметници и пластични композиции.

Предстои да бъдат реализирани каменна пластика „Диалог“ на Адриана Добрева, скулптура от стъкло и метал „Стъкленото цвете“ на Илия Янков и пластика „Ключарят на тайнствата“, добави Антония Йовчева. Тя разкри, че в началото на пролетта ще бъде поставена нова пластика пред сградата на Аквариума.

През следващата седмица ще започне втората сесия за набиране на предложения по фонд „Култура”. Неговият бюджет отново е 1 млн. лв. , а кандидатите се оценяват от Експертен съвет, който участват независимите специалисти Симеон Лютаков („Сценични изкуства”), Кремена Цанкова („Визуални изкуства”), Росица Тодорова („Литература”), арх. Владимир Попов („Културно-историческо наследство“), Димитър Дермански („Филмово изкуство“) и Страцимир Павлов („Музика“). Миналата година фондът е финансирал 129 проекта.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *