Партньор на Проватон
 Община Варна с акцент върху естетизацията на градската среда в кварталите

Община Варна с акцент върху естетизацията на градската среда в кварталите

Сподели в

Естетизацията на градската среда в кварталите ще бъде един от новите приоритети на Община Варна през 2020 г. Наред с благоустрояването на междублоковите пространства ще се работи и върху подобряването на визията на по-отдалечените от историческия център райони. Тези цели са заложени в Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане, която беше одобрена на днешното заседание на ПК “Култура и духовно развитие“.

Фокусът тази година ще е върху районите “Младост“, “Владислав Варненчик“ и “Аспарухово“, в чиито открити пространства ще бъдат поставени нови паметници и пластични композиции. “Насищането на тази среда с произведения на монументалното изкуство не само ще промени облика на новите зони за отдих, спорт и развлечение, но ще популяризира и пластичното изкуство сред жителите на тези райони“, каза пред съветниците Антония Йовчева, директор на Дирекция “Култура и духовно развитие“.

За естетизацията на градската среда в тазгодишния бюджет на Варна са заделени близо 309 хил. лева, като 269 хил. лева са за изпълнение на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане за 2020 г. Предстои да бъдат реализирани каменна пластика “Диалог“ на Адриана Добрева, скулптура от стъкло и метал “Стъкленото цвете“, пластика “Ключарят на тайнствата“ и др. Ще бъдат изработени и две паметни плочи – на актьора Кирил Господинов и на опълченеца Георги Сивков.

Проектобюджетът за функция “Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на 29 млн. лева. Близо 3,5 млн. лева от тях са за организиране и финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, като има завишение спрямо миналата година с около 100 хил. лева. Бюджетът за общинския фонд “Култура“, който влиза в това перо, е в размер на 1 млн. лева.

Дейността и издръжката на читалищата ще струва на местната хазна 1,4 млн. лева. Подобно ще е финансирането и за библиотеките – 1,27 млн. лева. За музеите и галериите с регионален характер са планирани 3 млн. лева.

Зоокътът, който също е част от функция “Почивно дело, култура и религиозни дейности“, е с бюджет от близо 1,8 мл. лева. От тях 1,2 млн. лева са капиталови разходи за реконструкция и модернизация на зоопарка.

За дейност “Обредни домове и зали“ са планирани 710 хил. лева. 700 хил. лева ще струва на хазната отчуждаването на земя за разширяване на гробищния парк “Запад“ в с. Тополи. Останалите 10 хил. лева са заделени за погребения на бездомни и социално слаби хора.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха съгласието си да се отпуснат средства от общинския бюджет за закупуване на гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и Кукления театър, което ще струва на хазната около 166 хил. лева.

Съветниците преизбраха и външните експерти към фонд “Култура“. Мандатът на специалистите изтече, но тъй като работата им досега беше много успешна, бе решено те да продължат да оценяват проектите. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков (“Сценични изкуства”), Кремена Цанкова (“Визуални изкуства”), Росица Тодорова (“Литература”), арх. Владимир Попов (“Културно-историческо наследство“), Димитър Дермански (“Филмово изкуство“) и Страцимир Павлов (“Музика“).

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *