Партньор на Проватон
 Гешев и Ревизоро във Варна: Или спират да тровят, или затвор! (допълнена)

Гешев и Ревизоро във Варна: Или спират да тровят, или затвор! (допълнена)

Сподели в

Главният прокурор Иван Гешев е във Варна, където се провежда поредната акция срещу битовата престъпност, както съобщи по-рано БЛИЦ.

Относно отпадъците от Италия – това няма да продължи, категоричен е Гешев. Или ще спрат да

Връщат на Италия незаконния боклук, хванат във Варна. Това стана ясно по време на акция на главния прокурор Иван Гешев, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, Районната Прокуратура във Варна и МВР на Пристанище Запад в морската столица. Припомням 25 контейнера с незаконен боклук бяха открити на 17 януари.

 

„Работим много сериозно с изпълнителната власт и МВР по отношение на незконния внос на боклук, каза главният прокурор Иван Гешев. България не заслужава да се превръща в бунището на Европа. Ще направим всичко възможно, че има държава и да преустановим този процес. Тези, които се занимават с тази престъпна дейност трябва да спрат или ще им се случи това, което се случи с телефонните измамници. Един ден държавата в лицето на Прокуратурата и МВР ще отидат да видят какво правят и добре ли  се чувстват. Този боклук тук е предназначен за горене в една топлоцентрала. Ако някой си мисли, че това ще продължи, няма да продължи. Или ще спрат с вноса на този боклук и с тровенето на българските граждани и природа, или ще се срещнат с българския съд“.

 

Боклукът, който е прибран в контейнери ще поеме обратно от страната, от която е дошъл, уточни новият министър на околната среда и водите Емил Димитров, който също бе на Пристанище Варна – Запад. Ще се върне в Палермо за сметка на този, който го е докарал във вторник или сряда (3 или 4 февруари) в зависимост от графика на кораб и задръстването на Босфора. Има издадени документи, боклуците не отговарят на кодовете, които са въведени.

 

Ще връщаме боклук от митници, от жп терминали и от външните граници. Изготвен е списък за хора, които ще бъдат предоставени за контрол по места. Ще въведем изискване за горене на 50% български отпадъци и едва след установяване, че са изгорени, ще се даде квота да горят чужди.

 

Боклукът ще се върне в Италия и предполагам, че много хора ще останат недоволни. Някой ще си търси парите, но това не е мой проблем, нито на нашата държава. Затворихме една централа, ще бъдат затворени няколко вносителя. Ще бъдат проверени брокерите и предполагам, че те ще отпаднат от пазара. Под ръководството на главния прокурор и с указание на премиера Бойко Борисов всички министерства, ангажирани  с тази дейност ще бъдат активизирани за обща борба. Ще бъдат затваряни пристанища, ще се изпратят кадри по вътрешните митници и граници, където има пунктове за въвеждане на боклук в страната.  Още на място ще се връщат. Всичко, което влезе в страната, ще бъде подлагано на контрол.

 

Проблемът  е, че в паника след проверките и акцията това, което  е внесено се изхвърля в дерета и в природата. Това е резултат от усилията и показва, че се действа ефективно. Ще се координираме всички министерства и служби. Имаме координационен център, който на високо технологично ниво  в реално време ще координира действията. Предстои да се направи проверка на много централи. Заострили сме вниманието към останалите 4 мощности, които вървят. Искаме да работят, но да е както трябва“, каза още Емил Димитров.

Ели Маринова, Черно море

Снимки авторът

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *