Партньор на Проватон
 С 85,4 млн. лв купуват 60 електробуса за Варна

С 85,4 млн. лв купуват 60 електробуса за Варна

Сподели в

Над 108,3 млн. лева са средствата по европейски проекти и програми, с които Варна ще разполага през 2020 г. Сумата е с 18,2 млн. лева повече спрямо предходната година. Това показва разчетът на средствата от Европейския съюз на община Варна, който беше приет от членовете на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. В момента Община Варна реализира проекти по ОП „Околна среда“, „Региони в растеж“, „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Добро управление“, Програмата за морско дело и рибарство.

Един от мащабните проекти, финансиран по ОП „Околна среда“, е проектът „Екологично чист транспорт за Варна“. Стойността му е 85,4 млн. лв., от които 70 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ. По този проект в общинското дружество „Градски транспорт“ ще влязат  60 електробуса, от които 40 са тип „соло“ и 20 – „съчленени“. Ще бъдат доставени и монтирани 60 станции за бавно зареждане и 2 – за бързо зареждане. Със средства по ОП „Околна среда“ ще бъде завършен също проектът за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в к.к. „Златни пясъци“.

Друг голям проект, чието начало беше поставено през миналата година, но продължава и през тази, е изграждането на рибарското пристанище „Карантината“. Общата стойност на проекта е близо 13,6 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство е 7,9 млн. лв. Срокът за приключване на строителството е през ноември 2020 г.

Сред приоритетите в работата на общината през тази година е обновяването на филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“. Проектът за ремонт, реконструкция и модернизация на сградата е на стойност 7,1 млн. лв., от които 5,7 млн. лв. са безвъзмездно европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“.

През 2020 г. предстои да стартира и проектът „Реставрация, консервация и социализация на туристически обекти в община Варна“, включващ обектите Римски терми и Аладжа манастир. Той е на стойност 9,8 млн. лева, като близо 4,9 млн. лева също са осигурени по ОП „Региони в растеж“.

В списъка с обекти, които ще бъдат реализирани предимно с европейско финансиране, фигурира и модернизацията на Народно читалище „Петко Рачев Славейков 1928“. Индикативната стойност на проекта е 3,3 млн. лева Предстои да бъде направен основен ремонт на сградата, с което ще се подобрят значително условията за достъп до културния живот в район „Вл. Варненчик“.

Тази година е предвидено също изпълнението на проекта „Изграждане на социални жилища за хора в неравностойно положение на територията на град Варна“, както и санирането на осем многофамилни жилищни сгради.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *