Партньор на Проватон
 Иван Портних: Вярвам, че скоро ще бъде върнат блясъкът на един от символите на Стара Варна

Иван Портних: Вярвам, че скоро ще бъде върнат блясъкът на един от символите на Стара Варна

Сподели в

“Вярвам, че скоро ще бъде върнат блясъкъг на един от символите на Стара Варна”, сподели кметът на Варна Иван Портних във фейсбук по повод стартиралия ремонт на уникалната сграда на ул. “Преслав” 24, видя Varna24.bg.

 

“Започна реставрацията на сградата на някогашната Софийска банка във Варна, която от десетилетия тънеше в разруха!!! Построена през 1922 г., тя е проект на архитект Дабко Дабков, а уникалната скулптурна украса на покрива е изработка на Кирил Шиваров. Сградата е паметник на културата и част от красивия силует на ул. “Преслав”. Положихме много усилия, за да установим актуалните собственици на сградата. Вярвам, че скоро ще бъде върнат блясъкът на един от символите на Стара Варна”, сподели градоначалникът.

 

Както медията ни не веднъж информира, уникалното архитектурно бижу се разпадаше от години и едва след издадена заповед за принудителното ипотекиране на имота на ул. “Преслав” №24 неговите собственици предприеха продажбата на сградата.

 

Дълги години течеше кореспонденция между собствениците на имота-паметник на културата и нейните стари стопани, които така и не предприеха нищо за възстановяване и дори за укрепване на къщата.

 

Неотдавна по информация на главният архитект на Община Варна Виктор Бузев стана ясно, че сградата има нови собственици и те са варненци. Имотът е откупен за близо 2 млн. лв. и вероятно ще бъде превърнат в офис сграда, като не се изключва възможността част от него да помещава и хотелска част.

 

Вече има одобрен и съгласуван проект за укрепване и реставрация на сградата от Националният институт за недвижимо културно наследство, а експерт от Министерство на културата също ще следи за изпълнението на поетия ангажимент.

 

Очаква се след ремонтните работи сградата на бившата Софийска банка да заживее нов живот и се превърне в още един красив акцент от новото лице на Варна.

 

Сградата се състои от три етажа и тавански етаж с РЗП 1276 кв.м, а самият парцел е 724 кв.м.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *