Партньор на Проватон
 Умора и лоша концентрация – липсва ви магнезий

Умора и лоша концентрация – липсва ви магнезий

Сподели в

Магнезият е един oт четирите минерала, намиращи се в най-голямо количество в човешкия организъм. Всяка наша клетка се нуждае от оптимални количества магнезий, за да работи правилно. Той участва в над 300 важни ензимни реакции в организма и е особено важен за функциите на сърцето, мускулите, нервите, костите и зъбите.

Над 50 % от общото му съдържание се намират в костите, 30 % в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в черния дроб, бъбреците и мозъка, както и в еритроцитите, като свободният магнезий в серума е под 1%.

Магнезият поддържа равновесието на нервната и мускулната система, като също така регулира нивата на кръвна захар, кръвното налягане и участва в процесите на производство на енергия. Също така играе ключова роля за превръщането на витамин D в активна форма, който пък от своя страна повишава усвояването на магнезий и калций, и доказано се бори с чувството на умора и потиснатост през зимните месеци.

Когато тялото е под стрес, то използва големи количества магнезий, за да се справи с него, независимо дали е предизвикан от физически или психически натоварвания. Недостигът на магнезий е все по-често срещано явление, а не просто нова „мода“сред населението.

За съжаление, изследванията за магнезиев дефицит не са напълно обективни, тъй като количеството му в кръвта се запазва дълго време в нормата, поддържано от депата в костите. Едва когато организмът премине в режим на декомпенсация, и депата му са изчерпани, на лице се проявяват признаците на магнезиев дефицит.

Известно е, че при липса на магнезий се наблюдават симптоми като отпадналост, мускулни спазми, сърцебиене, раздразнителност и липса на концентрация, стрес, главоболие. Магнезият е активатор на обмяната на веществата и доказано намалява нивото на отделяните стресови хормони. Липсата му винаги е съпроводена и с липса на калций. Щом съдържанието на магнезий в тялото намалява, расте нивото на холестерола в кръвта, тъй като той отговаря за метаболизма на мазнините и синтеза на белтъчините.

Голяма част от лекарствата могат да нарушат усвояването на магнезий от храната, като такива например са антиацидите, някои лекарства за лечение на високо кръвно налягане, както и прекомерната употреба на слабителни средства. Пестицидите използвани в селското стопанство имат свойството да образуват комплекси с магнезия, като по този начин той остава свързан с тях и усвояването му с храната драстично намалява. Високата употреба на алкохол също е причина за недостиг на магнезий.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания и тези с диабет, почти винаги са с магнезиев дефицит. Прекомерното потене и употребата на диуретични продукти допълнително ускорява елиминирането на магнезий от тялото.

Ето как тялото ни подсказва, че имаме нужда от магнезий:

– Чувство на умора и отпадналост

– Чести мускулни крампи

– Нарушения на съня, безпокойство и раздразнителност.

– Липса на концентрация

Дефицитът на магнезий увеличава риска от развитие на костни проблеми, сърдечно съдови заболявания и диабет.

Чувството на умора или отпадналост може да бъде и признак за липса на витамин В6. Той играе важна роля в метаболизма, участва активно в поддържането на имунната система, помага за регулирането на хормоните и е от жизненоважно значение при сърдечни заболявания и нарушения на бъбреците. Човешкото тяло не може само да синтезира витамин В6, което налага неговото адекватно набавяне с храната ежедневно.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *