Партньор на Проватон
 Две “детелини” на ключови места във Варна ще разтоварват трафика

Две “детелини” на ключови места във Варна ще разтоварват трафика

Сподели в

1 млн. лева са заделени в бюджета на община Варна за 2020 г. за разработка на идейни проекти за изграждане на две детелини на ключови места в града. Единият пътен възел ще бъде на бул. “Васил Левски“ и бул. “Осми приморски полк“, до спирка “Явор“, а другият – на кръстовището на бул. “Цар Освободител“ и бул. “Христо Смирненски“. Средствата са заложени в Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2020 – 2022 г., която беше одобрена днес от членовете на ПК “Архитектура и градоустройство“ към Общинския съвет.

“Пътният възел на бул. “Васил Левски“ и бул. “Осми приморски полк“ е изключително важен за спокойното и правилното функциониране на двата булеварда, които са от първостепенната улична мрежа на града. Още през 1971 г. е било планирано той да е на две нива, но вероятно не са стигнали средствата за изпълнението му. Надявам се да бъде проектиран и изграден в обозримо бъдеще“, каза пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Другата детелина – на кръстовището на бул. “Цар Освободител“ и бул. “Христо Смирненски“, арх. Бузев окачестви като изключително сложен пътен възел. По думите му ще се търси оптимално геометрично решение, което да засегне възможно най-малко имоти частна собственост. “Целта е да се минимизират разходите за отчуждаване на имотите“, поясни главният архитект и допълни, че там ще бъде началото на бул. “Варна“, за който също са предвидени средства в тазгодишния бюджет. 300 хил. лева от местната хазна ще бъдат вложени в ПУП-ПРЗ за прилежащите територии към булеварда, който е от изключително значение за развитието на Варна. “Идеята на този проект е да се види каква територия ще бъде обхваната от строителните работи и предвидена за отчуждаване, тъй като районът там е наситен с частни имоти“, обясни арх. Бузев. Той допълни, че кръстовищата  на булевард “Варна“ с улици като “Подвис“, “Роза“, Мир“ ще бъдат на две нива.

Програмата за проектиране на обекти е на обща стойност близо 5,5 млн. лева. Сред акцентите в нея е и провеждането на международен конкурс, който да реши визията на “Дупката“ в центъра на града. “Амбицията ни е да организираме конкурс, в който да участват световноизвестни имена. Заложените в бюджета 150 хил. лева са съобразени със сумата, изразходваната за конкурса за нова сграда на библиотеката, който премина с невероятен успех и голямо участие“, добави арх. Бузев.

В програмата фигурира също разработването на Общински план за развитие и Интегриран план за градско възстановяване и развитие на община Варна за периода 2021 -2027 г., за което са заделени 600 хил. лева. Предвижда се също актуализация на Общия устройствен план, която ще струва на бюджета 60 хил. лева. 55 хил. лева са заложени за изработване на паркоустройствен план за Аспарухов парк.

Опазването на сградите паметници на културата във Варна остава сред приоритетите на общината. За обследване на недвижими културни ценности са заложени 310 хил. лв. Близо 100 хил. лева са планирани за изработване на проекти за реставрация и консервация на ценни обекти.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *